Muistot

Pentti Juntunen

Varatuomari, yrittäjä Pentti Ilmari Juntunen kuoli äkillisesti kotonaan Kuhmossa 31. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt 17. huhtikuuta 1947 kotonaan Suomussalmen Kokkoniemellä esikoisena Veikon (Villen poika) ja Tyynen (Kerälänkylän Vihtalasta) kuusilapsiseen perheeseen.

Varatuomari, yrittäjä Pentti Juntunen s. 17.04.1947 k. 31.01.2016

Varatuomari, yrittäjä Pentti Ilmari Juntunen kuoli äkillisesti sairauskohtaukseen kotonaan Kuhmossa 31. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt 17. huhtikuuta 1947 kotonaan Suomussalmen Kokkoniemellä esikoisena Veikon (Villen poika) ja Tyynen (Kerälänkylän Vihtalasta) kuusilapsiseen perheeseen.

Suurista suurimpaan ikäluokkaan syntyneenä Pentti Juntunen oli jo nuorena innokas penkkiurheilumies. Kokkoniemen pirtin radio oli kuuluvana keskipisteenä, kun esimerkiksi hiihdon arvokisamitaleja tavoiteltiin. Väliaikalähtökisojen merkinnät paperille olivat hyvin tärkeitä. Silloin piti "penikoiden" olla hiljaa. Yleensä Pentti tiesikin jo ennakolta mitalisijaurheilijat ja järjestykset.

Myöhemmin Helsinkiin muutettuaan Juntusen valloittivat ravihevoset. Hän omistikin pääosan kolmen hevosen tallista. Silmäteränä oli nuori tamma Fanny. Voi sitä ilon päivää, kun ensimmäinen voitto Porvoon raveissa tuli.

Oikeustieteen kandidaatin opinnot sujuivat Helsingin Yliopistossa ennätysvauhtia kajaanilaisen Jukka Räihän tahdissa, hänen isoveljensä Pekan vanavedessä.

Opintojen jälkeen Juntunen siirtyi työelämään nimismieheksi Puolangalle. Siinä tehtävässä kului muutama vuosi 1970-luvun alkupuoliskolla. Seuraavaksi oli ohjelmassa auskultointi ja varatuomarin arvo Kuusamon kihlakunnan oikeuden tuomarin, Pekka Leppäsaajon tarkassa ohjauksessa.

Juntusen pääasialliseksi elämäntyöksi muodostui ura Keskusmetsälautakunta Tapion lakimiehenä ja osastopäällikkönä. Tuona aikana hän kirjoitti myös muutamia kirjoja metsäasioista ohjaamisen rakenteiden, niin yksityisen metsänomistajan kuin valtion näkökulmasta.

Juntunen toimi aktiivisesti metsäasioiden organisoinnin ja johtamisen suomalaisen osaamisen viennin puolestapuhujana. Matkat suuntautuivat ainakin Viroon, Indonesiaan, Kazakstaniin ja Keski-Euroopan maihin.

Allekirjoittaneella oli mahdollisuus osallistua Kazakstanin 10 päivän know-hown edistämismatkalle lehdistön edustajana.  Matkan ajan isäntänä toimi maan talousministeri. Ohjelmaan mahtui myös hieman metsästystä ja kalastusta silkkitien pohjalla puoliarolla. Ministerin kokit olivat mukana ja valmiina töihin valmistamaan aterioita villisiasta ja forelleista. Tuolloin elettiin pääsihteeri Gorbatshovin viimeisiä vallan aikoja. Saimme vierailla ja lepäillä Leonid Brežnevin datšalla. Hän oli kotoisin sieltä päin. 

Myös pääministeri Esko Aho pyysi Juntusen neuvoja 1990-luvun alkupuolella devalvaation kynnyksellä. Suomi voi silloinkin hyvin huonosti.

Koviakin aikoja Juntusella välillä oli, kun Taimi-Tapio Oy:n kannattavuus ja kasvu eivät kotimaassa olleetkaan aivan odotettuja.

Monet vuodet ennen eläköitymistään ja sairastumistaan Juntusella oli oma lakiasiaintoimisto "keskellä kylää" Kalevankadulla Helsingissä. Koska hän oli laajasti tunnettu maakuntien miehenä, hänelle hakeutui asiakassuhteisiin monia Kainuusta, Savosta ja Keski-Suomesta Helsinkiin yrittäjiksi siirtyneitä henkilöitä yrityksineen.

Nyt jälkeenpäin tiedon Juntusen kuolemasta kiirittyä on tullut esiin, kuinka isoja asioita hän apulaisineen hoiti asiakasyrityksilleen. Monet viimeaikaiset yhteydenotot kertovat, kuinka korkealle arvostettu, aikaansaapa ja pidetty karismaattinen veljeni onkaan Helsingissä ollut.

Pentti Juntunen asui viimeiset vuotensa Kuhmossa, sairaanhoitajavaimonsa kotipitäjässä. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja poika sekä sukulaiset ja ystävät.

Itse kaipaan terävää keskustelukumppania, neuvonantajaa ja sparraajaa sekä hyvää ystävää.

Pentti Juntunen siunattiin 5. maaliskuuta 2016 Kuhmossa lähimpien läsnä ollessa.

Mikko Juntunen
Kirjoittaja on Pentti Juntusen pikkuveli.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?