Muistot    |   Kuolleet

Kusti Jalkanen

Tutkimusjohtaja Kusti Jalkanen kuoli 1. tammikuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 28. maaliskuuta 1926 Vaasassa. Jalkanen valmistui Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta puunjalostusosastolta diplomi-insinööriksi 1952. Hän aloitti uransa vaneriteollisuudessa Enso-Gutzeit Oy-ssä ja Mahogany Oy:ssä ja toimi sen jälkeen Savo Oy:n paikallisjohtajana Kuopiossa.

Diplomi-insinööri Kusti Jalkanen s. 28.03.1926 k. 01.01.2016

Tutkimusjohtaja Kusti Jalkanen kuoli 1. tammikuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 28. maaliskuuta 1926 Vaasassa.

Jalkanen valmistui Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta puunjalostusosastolta diplomi-insinööriksi 1952. Hän aloitti uransa vaneriteollisuudessa Enso-Gutzeit Oy-ssä ja Mahogany Oy:ssä ja toimi sen jälkeen Savo Oy:n paikallisjohtajana Kuopiossa.

Vuonna 1971 Jalkanen siirtyi Jyväskylään Oy Wilhelm Schauman Ab:n vaneriteollisuuden tutkimusjohtajaksi. Schauman oli Euroopan suurin vanerin valmistaja ja pysyi sellaisena, kun Suomessa vaneritehtaat keskittyivät harvempien omistajien käsiin.

Tehtaiden tuotekehitystä johdettiin keskitetysti Jyväskylästä, kunnes tehdasalue rakennettiin asuntoalueeksi 1990 alkaen. Kusti Jalkanen siirtyi osastonsa kanssa Savonlinnaan.

Schaumanin omistaja vaihtui fuusioiden vuoksi, ja yhtiö päätyi eri vaiheiden jälkeen UPM Kymmene Oy:n haltuun 1995. Kaikkien tutkimustoimintaa johdettiin keskitetysti ensin Jyväskylästä ja sitten Savonlinnasta. Jalkanen siirtyi eläkkeelle 67-vuotiaana.

Muistan erikoisen hyvin Kusti Jalkasen valinnan tutkimusjohtajaksi.

Schaumannin mekaanisen metsäteollisuuden johtaja Ola Olavinen kutsui Jyväskylässä neljä johtotehtävissä olevaa alaistaan iltapäiväkahville huoneensa massiivisen, tammisen neuvottelupöydän ääreen ja antoi äänestyslapun, jossa oli vaihtoehtoisena kaksi nimeä. Hän oli karsinut tutkimusjohtajaehdokkaiksi kaksi miestä ja sanoi: ”Äänestäkää uusi työtoverinne!” Kusti Jalkanen valittiin.

Ei tarvinnut kenenkään katua valintaansa. Jalkanen, jolla oli tavaramerkkinä hyvin persoonallinen nauru, oli kaikkien arvostama työtoveri. Ei kuulunut soraääniä keneltäkään.

Kun tehtaita oli paljon, oli uusien tuotteiden valinnassa kilpailua tehtaiden välillä. Vanerituotteita on paljon, eri tavoilla pinnoitettuja, hyvin erilaisiin tarkoituksiin.

Kusti Jalkasen ja minun yhteinen taival päätyi Helsinkiin. Asuimme naapurikylissä ja kävimme samoissa tilaisuuksissa.

Jalkasen työtovereilla eri puolilta Suomea on ollut tapana syödä Helsingissä Elitessä muutaman kerran vuodessa silakka-ateria. Kusti Jalkanen on ollut kaikkia yhdistävä huumorintajuinen työtoveri. Hän poistui vanhimpana joukostamme, mutta hänen muistonsa ei katoa mielistämme koskaan.

Pertti Pekkinen
Kirjoittaja on Kusti Jalkasen työtoveri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet