Muistot    |   Kuolleet

Martti Kinnunen

Martti Kinnunen 1933–2016

Teollisuusneuvos Martti Kinnunen s. 13.10.1933 k. 13.02.2016

Teollisuusneuvos Martti (Masa) Kinnunen kuoli äkilliseen sairauteen 13. helmikuuta 2016 Savonlinnassa 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt Savonlinnassa 13. lokakuuta 1933.

Kauppiasperheen esikoinen kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan poikalyseosta ja valmistui ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta.

Lapsuutensa Kinnunen vietti Savonlinnan Huvilakadulla isä Janne Kinnusen ostamassa entisessä ortodoksipappilassa. Kesät perhe vietti maalla. Syksyn tullen myös lehmät ja hevonen talutettiin talveksi kaupungin kotipihassa olevaan navettaan.

Isän kuoltua yllättäen vuonna 1965 Kinnusen oli astuttava isoihin saappaisiin. Nuori perheenisä jatkoi isänsä työtä Anja-vaimonsa kanssa johtaen Sankar Puku Oy:tä, Savonlinnan Kauppa-Aittaa, Saxia Oy:tä ja Kinnusen tavarataloa. Martti Kinnusesta tuli yksi Suomen tekstiiliteollisuuden johtavista hahmoista, idänkauppa erityisosaamisalueena.

Neuvostoliittoon matkasi Savonlinnasta junalla pukuja niin paljon kuin tehtaalla ehdittiin niitä valmistaa. Sankar Puku Oy työllisti parhaimmillaan yli 200 henkilöä.

Kinnunen laajensi teollisuustoimintaa ja rakennutti myös kerrostaloja työntekijöidensä asunnoiksi. Vaihtokaupan loppuminen Neuvostoliiton kanssa ja uuden ison tehtaan rakentaminen toivat yrittäjälle haasteita. Rakennuttaminen oli Kinnuselle mieluista puuhaa. Hän rakennutti Keloharjun Haukilahteen useita kesähuviloita.

Usein harrastus ja työ tukivat toisiaan: Haukiveden Seurasaaren kalastusmökeillä neuvoteltiin kalastuksen lomassa useita liikesopimuksia. Taitavana liikemiehenä Martilla riitti riskinottokykyä ja visioita haastavissakin tilanteissa.

Kinnunen oli myös aktiivinen urheilija. Hän harrasti uintia, tennistä, golfia, jääpalloa ja voimistelua ja saavutti ikämiesten SM-mitalin uinnissa. Kalastaminen, veneily Saimaalla, metsässä liikkuminen ja marjastaminen olivat erityisen tärkeitä. Hän oli kuvataiteen, valokuvauksen ja oopperan ystävä sekä soitti pianoa. Ystävät ja ystävien kanssa vietetyt hetket olivat Kinnuselle erittäin tärkeitä.

Perhe-elämän ja rakkaan Anja-vaimon tärkeyttä Kinnunen korosti. Onnellinen avioliitto kesti 62 vuotta.

Lukuisat kaukomatkat Anjan kanssa ovat ikuistettuina valokuvina ja kaitafilmeillä. Pariisi oli pariskunnan yhteinen erityisen rakas matkakohde.

Isänä Kinnunen oli aina tukemassa ja auttamassa jämäkällä, oikeudenmukaisella ja huumorintajuisella otteella. Perhe-elämä oli yhtäällä hauskaa ja harmonista, mikä antoi lapsille hyvät eväät elämään.

Jouni, Minna, Pekka ja Jussi Kinnunen
Tiina Nieminen

Kirjoittajat ovat Martti Kinnusen lapsia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet