Muistot    |   Kuolleet

Veikko Hynynen

Veikko Hynynen 1922–2016

Ylijohtaja Veikko Hynynen s. 15.06.1922 k. 24.02.2016

Tullihallituksen ylijohtaja Veikko Eerik Hynynen kuoli 24. helmikuuta 2016 Helsingissä 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kittilässä 15. kesäkuuta 1922. Opintie katkesi talvi- ja jatkosotiin, joihin Hynynen osallistui. Vasta sotien päätyttyä oli mahdollista alkaa Helsingin yliopistossa oikeustieteen opinnot. Ne sujuivat ripeästi ja vuonna 1949 Hynynen suoritti ylemmän oikeustutkinnon. Sodanjälkeinen opiskelijaelämä oli vilkasta, ja politiikka kiinnosti. Hynynen oli mukana organisoimassa kulttuurilehtiä ja puhetilaisuuksia.

Valmistuttuaan Hynynen lähti virkauralle ja pääsi keväällä 1950 tullitarkastajaksi Helsingin IV tullikamariin. Tuonti kasvoi ja Tullissa tarvittiin väkeä. Ura sai uuden käänteen seuravana vuonna, kun Hynynen siirtyi neuvostoliittolaisten yritysten asianajajaksi. Kun Neuvostoliitto supisti yritystoimintaa Suomessa, juristi jäi vaille työtä. Vuonna 1957 Hynynen palasi tullilaitokseen, nyt Helsingin päätullikamariin.

Tavaravirtojen ääreltä tie vei Tullihallituksen tariffiosaston sihteeriksi. Vuodesta 1964 Hynynen toimi reviisorina tarkastustoimistossa ja nousi sen päälliköksi. Hynynen ryhtyi uudistamaan tulli-ilmoitusten tarkastusta ulkomaisten esikuvien mukaiseksi. Samaan aikaan koko tullilaitos kansainvälistyi kovaa vauhtia. Vuonna 1967 Tullihallitukseen perustettiin tarkastus- ja tilasto-osasto, jonka johtajaksi ja tullineuvokseksi Veikko Hynynen tuli.

Vuonna 1974 tullineuvos Hynynen siirtyi johtamaan tulliosastoksi nimettyä uutta osastoa. Välillä hän myös johti koko Tullia pääjohtaja Jorma Uiton toimiessa ministerinä.

Vuonna 1979 tulliverotus yhdenmukaistettiin tulliverolailla. Työtä ohjaamaan perustettiin Tullihallituksen vero-osasto. Hynysestä tuli sen johtaja ja samalla Tullin ensimmäinen ylijohtaja, jolle siirtyi osa pääjohtajan tulleja ja valmisteveroja koskevasta päätösvallasta. Ylijohtaja toimi puheenjohtajana pienoiskollegiossa, joka ratkaisi veronhuojennukset.

1980-luvulla valtionhallinnossa alkoivat jälleen puhaltaa uudet tuulet. Kollegioista oltiin luopumassa. Samalla Suomi alkoi lähentyä läntistä Eurooppaa. Näitä muutoksia Veikko Hynynen seurasi ja analysoi aitiopaikalta. Vuonna 1989 hän jäi ylijohtajan virasta eläkkeelle 67-vuotiaana.

Veikko Hynynen tunnettiin tuontiveroasioiden rautaisena ja laajalti arvostettuna asiantuntijana.

Hynynen oli taitava kirjoittaja, joka usein toi lehdistössä esiin Tullin näkökannan. Välillä julkisuus tosin saattoi kohdella armottomastikin. Eläkkeelle jäätyään Hynynen piti mielellään yhteyttä Tulliin ja entisiin työtovereihinsa aina viime vuosiin saakka.

Antti Hartikainen
Kirjoittaja on Tullin pääjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet