Muistot    |   Kuolleet

Jan Nemec

Jan Nemec 1936–2016

Elokuvaohjaaja Jan Nemec s. 12.07.1936 k. 18.03.2016

Tšekkiläisen elokuvan 1960-luvun uuden aallon merkittävä ohjaaja Jan Nemec kuoli 79-vuotiaana 18. maaliskuuta 2016 Prahassa, Tšekissä. Hän oli syntynyt 12. heinäkuuta 1936 Prahassa, silloisessa Tšekkoslovakiassa.

Nemec valmistui Prahan elokuvakoulusta FAMU:sta 1960. Miloš Formanin, Vera Chytilován ja Jaromil Jiresin kaltaisten FAMU:n kasvattien raikkaat ohjaustyöt loivat uutena aaltona tunnetun liikkeen 1963–68.

Kokeilunhaluisin liikkeessä oli Jan Nemec. Hän halveksi sosialistista realismia ja kehitteli käsitettään ”puhtaasta elokuvasta”, joka ilmaisisi luonteita ja tunteita keinoin, jotka eivät juontuisi filmatusta teatterista.

Hän ohjasi kolme täyspitkää elokuvaa,ennen kuin aluksi esityskieltoja hänen töilleen kasanneet sensuuriviranomaiset tukahduttivat hänen uransa:

Ensimmäinen oli holokaustia pakenevista miehistä kertova Yön timantit (1964), jota seurasi totalitarismia satirisoiva Juhlavieraat (1966). Kolmas oli epäpoliittinen ja surrealistinen Rakkauden marttyyrit (1967), jonka myötä Nemeciä kiellettiin ohjaamasta elokuvia. Vain työt televisiossa sallittiin.

Kuuluisimman dokumenttinsa Oratorio for Praguen (1968) hän kuvasi osin salaa neuvostopanssarien vyöryttyä Tšekkoslovakiaan, jossa ne murskasivat kommunistijohtaja Alexander Dubčekin hankkeet maansa demokratisoimiseksi eli niin sanotun Prahan kevään. Ohjaajan salakuljetettua maasta dokumenttinsa se kiersi lännessä elokuvafestivaaleilla todisteena miehityksestä.

Täyteen työkieltoon päätynyt Nemec ajettiin maanpakoon Ranskaan 1974. Myöhemmin hän asui ja luennoi vuosia Yhdysvalloissa. Hän pääsi takaisin synnyinmaahansa vasta 1989, kun sosialismi mureni.

Kuultuaan kuohunnasta siellä hän oli hakenut heti viisumia. ”Teknisesti saatoin saada sen vain osallistuakseni hautajaisiin. Ilmoitin siis matkustavani kommunismin hautajaisiin, ja viisumi järjestyi hetkessä”, hän muisteli.

Jan Nemec opetti sittemmin FAMU:ssa. Hän ohjasi tänä vuonna viimeisen elokuvansa.

Petri Immonen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?