Muistot    |   Kuolleet

Vuokko Valkamo

Vuokko Valkamo 1939–2016

Opetusneuvos Vuokko Valkamo s. 03.11.1939 k. 04.03.2016

Opetusneuvos Vuokko Valkamo kuoli Turussa Kaskenlinnan sairaalassa 4. maaliskuuta 2016. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Turussa 3. marraskuuta 1939.

Valkamo opiskeli luokanopettajaksi ja peruskoulun ylä-asteen opinto-ohjaajaksi. Hän teki Liedossa pitkän uran opinto-ohjaajana koulutyön kehittämiseksi. Lieto oli kokeilukoulu monissa koulu-uudistuksissa, ja tätä kautta Valkamo oli läheisesti tekemisissä kouluun liittyvän uudistustyön kanssa.

Tuona aikana Valkamo vaikutti vuosia muun muassa Opinto-ohjaajat ry:n hallituksessa ja oli kaikkiaan neljä vuotta yhdistyksen varapuheenjohtajanakin.

Silloin koottiin Valkamon aloitteesta oppilaanohjauksen alkuvaiheista kertova historiikki 10 vuotta oppilaanohjausta Suomessa. Se on lajissaan ensimmäinen teos, joka valotti opinto-ohjaajien tulemista osaksi peruskoulun toimintaa.

Valkamo aloitti Koulun Kerhokeskuksen toiminnanjohtajana 1988, kunnes siirtyi eläkkeelle 1999. Tuona aikana hän vastasi kymmenien julkaisujen kustantamisesta, myös Hyvän toveruuden kilvan (Hymy-veistos), Yritys Hyvä -kirjoituskilpailun, Tutki kokeile kehitä -hankkeen sekä Nuorten Parlamentti -projektin toteuttamisesta.

Valkamo kuului moniin järjestö-, yritys- ja julkishallinnon verkostoihin pitäen yhteyttä lähes viikoittain kymmeniin asiantuntijoihin. Valkamon aikakautena Kerhokeskus laajeni kerhotoiminnan kehittämisestä koulun eri teemakokonaisuuksiin, joista yksi merkittävimpiä oli yrittäjyyskasvatus.

Valkamo oli eläkkeelläkin aktiivinen järjestöelämässä. Hän kuului vuosia Turkuseuraan ja Turun soitannolliseen seuraan ja oli aktiivinen myös Turun laulelman ystävien toiminnassa. Hän laittoi alulle Lauluja Turusta -kirjan kokoamisen, ja järjesti useita Lauluja Turusta -konsertteja. Tämän työn pohjalta syntyi myös Matti Salmisen CD-levy Lauluja Turusta.

Musiikki, laulu ja laulaminen olivat aina lähellä Valkamon sydäntä. Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla hän oli tuttu näky 90-luvulta alkaen. Vuodesta 2004 hän myös esiintyi laulajana festivaaleilla mestaripelimannien säestämänä. Ryhmä kulki nimellä Vuokon ystävät.

Vielä reilu vuosi sitten hän piti ystäville ja sukulaisille 75-vuotisjuhlakonsertin Turun Sibelius-museossa, jossa säestäjinä oli suuri joukko hänen muusikkoystäviään.

”Ystävällisesti mutta päättäväisesti” oli motto, jonka Vuokko opetti pojilleen, ja jonka voimin hän itse kulki läpi elämänsä. Vuonna 2011 vakava tauti vielä voitettiin, mutta alkuvuonna taudin uusittua ei mitään ollut enää tehtävissä.

Vuokko Valkamon viimeisiä päiviä ympäröi suuri lämpö ja iso joukko läheisiä, jotka halusivat hänet hyvästellä.

Jukka Hyvärinen
Janne Hyvärinen
Tuomo Lähdeniemi

Kirjoittajat ovat Vuokko Valkamon kaksi poikaa sekä ystävä ja kollega.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?