Muistot    |   Kuolleet

Veikko Niemi

Suomen kuntoutustoiminnan grand old man Veikko Niemi kuoli 93-vuotiaana 2. maaliskuuta 2016 Mikkelissä. Hän oli syntynyt Helsingin maalaiskunnassa 15. maaliskuuta 1922. Veikko Niemen elämän sisältö ja intohimo oli kuntoutus, vammaisten ihmisten auttaminen, erityisesti työhön kuntouttaminen. Niemi tiesi omasta kokemuksestaan, mitä on olla vaikeavammainen. Se oli hänen elämänsä johtotähti, se määritti arvot ja tavoitteet. Kodin köyhyys johti Niemen opiskelemaan yksityisesti ylioppilaaksi ja valmistui YKK:n ensimmäiseltä sosiaalihuoltajalinjalla sosionomiksi 1944.

Veikko Niemi s. 15.03.1922 k. 02.03.2016

Suomen kuntoutustoiminnan grand old man Veikko Niemi kuoli 93-vuotiaana 2. maaliskuuta 2016 Mikkelissä. Hän oli syntynyt Helsingin maalaiskunnassa 15. maaliskuuta 1922.

Veikko Niemen elämän sisältö ja intohimo oli kuntoutus, vammaisten ihmisten auttaminen, erityisesti työhön kuntouttaminen. Niemi tiesi omasta kokemuksestaan, mitä on olla vaikeavammainen. Se oli hänen elämänsä johtotähti, se määritti arvot ja tavoitteet.

Kodin köyhyys johti Niemen opiskelemaan yksityisesti ylioppilaaksi ja valmistui YKK:n ensimmäiseltä sosiaalihuoltajalinjalla sosionomiksi 1944. Hän jatkoi opintoja yhteiskuntatieteen maisteriksi.

Prof. Heikki Waris houkutteli turhaan lahjakasta opiskelijaa väitöskirjan tekoon. Niemi oli käytännön toimija, joka työn ohessa opiskeli elämänsä ajan kehittäen itseään.

Niemi oli perustamassa sosiaalialan työntekijöiden liittoa, ja työuransa hän teki sosiaalialalla. Invalidiliiton sihteeristä tuli sosiaaliministeriön tarkastaja 1947–1953. Niemi oli Työterveyslaitoksen kuntoutusosaston apulaisjohtaja vuoteen 1964, jonka jälkeen hän työskenteli Vakuutusalan kuntouttamiskeskuksen VKK:n kuntouttamisjohtajana 1964–1983.

Päätyönsä ohessa Niemi oli Invalidihuoltoasiain neuvottelukunnan sihteerinä 1947–1972 sekä lukuisten komiteoiden jäsenenä. Yhteiskunta- ja sosiaalipoliittisesti Niemen esikuva ja mentori oli Invalidiliiton perustaja, sosiaalineuvos Eino K. Kalervo.

Kansainväliset vammaishuollon kysymykset olivat Niemelle tärkeitä. Hän opiskeli YK-stipendillä Yhdysvalloissa ja osallistui Rehabilitation Internationalin toimintaan. Hän myös kehitti Pohjoismaiden yhteistyötä kuntoutuksessa. Niemi kirjoitti ahkerasti alan oppikirjoihin ja lehtiin ja oli myös perustamassa Vammaishistorian seuraa.

1900-luvulla kehitys kuntoutuksen alueella oli huima. Vammaisten henkilöiden liittäminen osaksi yhteiskuntaa sen aktiiveina jäseninä oli Niemen elämäntyö, jossa hän onnistui loistavasti. Tuhannet kuntoutuksen avulla elämäänsä kohentaneet ihmiset ovat osaltaan tehneet Suomesta pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja yhden kehittyneimmistä maista maailmassa.

Niemi oli tehtäväänsä paneutunut puurtaja, koko ajan kehittämässä uutta ja parantamassa käytäntöjä. Hän vaati paljon itseltään ja oli vaativa esimies. Hänellä oli syvä kiinnostus kaikkeen inhimilliseen. Hän oli taitava viulunsoittaja, valovoimainen seuramies ja ylipäänsä valloittava ihminen, joka ei koskaan sanonut pahaa sanaa kenestäkään toisesta.

Syvimmät tuntonsa Niemi piti omana tietonaan.

Laaja ystäväpiiri oli koolla Niemen kutsumana välillä hänen Alvar Aallon piirtämällä huvilallaan, välillä urbaanissa ympäristössä. Yhdessäolo oli aina viihtyisää ja keskustelu vilkasta, mutta isäntä piti huolen, ettei elämän tärkein sisältö – kuntoutus –päässyt unohtumaan pikkutunneillakaan.

Veikko Niemen tunteneet arvostivat häntä syvästi. Hänen elämäntyönsä olisi suonut Niemelle arvonimen, mutta siitä hän kieltäytyi.

Veikko Niemi eli työlleen ja aatteelleen, tekemättä numeroa itsestään.

Erkki Eskelinen
Juha Mikkola
Erkki Mänttäri

Kirjoittajat ovat Veikko Niemen ystäviä ja työtoverieta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?