Muistot

Markku Ruohonen

Kunniatohtori, sosiaalineuvos Markku Ruohonen menehtyi lyhyen mutta ankaran taudin murtamana 12. maaliskuuta 2016. Ruohonen syntyi Loimaalla 6. maaliskuuta 1946. Hän tuli ylioppilaaksi Turun lyseosta vuonna 1965 ja valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1972. Ruohonen teki merkittävän uran sosiaaliturvan eri tehtävissä. Ensimmäisen kosketuksen alaan hän sai toimiessaan Turun kaupungin sosiaaliviraston osastonjohtajana vuosina 1973 – 1977. Vuonna 1977 hän siirtyi Helsinkiin Sosiaali-ja terveysturvan keskusliiton toiminnanjohtajaksi.

Sosiaalineuvos Markku Ruohonen s. 06.03.1946 k. 12.03.2016

Kunniatohtori, sosiaalineuvos Markku Ruohonemenehtyi lyhyen mutta ankaran taudin murtamana 12. maaliskuuta 2016. Ruohonen syntyi Loimaalla 6. maaliskuuta 1946. Hän tuli ylioppilaaksi Turun lyseosta vuonna 1965 ja valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1972.

Ruohonen teki merkittävän uran sosiaaliturvan eri tehtävissä. Ensimmäisen kosketuksen alaan hän sai toimiessaan Turun kaupungin sosiaaliviraston osastonjohtajana vuosina 1973 – 1977. Vuonna 1977 hän siirtyi Helsinkiin Sosiaali-ja terveysturvan keskusliiton toiminnanjohtajaksi. Vuonna 1989 hän siirtyi Invalidiliiton kehitysjohtajaksi.

Merkittävimmän työuran Markku Ruohonen teki Raha-automaattiyhdistyksessä ensin avustustoiminnan johtajana vuosina 1991 -1996 ja sen jälkeen toimitusjohtajana aina eläkkeelle siirtymiseensä asti vuoteen 2006. Hänen toimitusjohtajakautenaan RAY:n sosiaali- ja terveysjärjestöjen palveluiden parantamista tukeva avustustoiminta ja pelitoimintaan perustuva varainkeräys kehittyi merkittävästi.

Ruohonen oli yhteistyökykyinen ja laaja-alainen sosiaalialan osaaja, jonka asiantuntemukseen luotettiin. Hän oli muun muassa Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja toimi eläkevuosinaan Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton hallituksessa. Häntä käytettiin laajalti puhujana eri tilaisuuksissa ympäri maata. Hän osallistui aktiivisesti sosiaalialan kansainvälisiin konferensseihin ja järjesti myös kotonaan tapaamisia. 1990-luvun loppupuolella hän perusti Maanantaiseuraksi nimeämänsä epävirallisen keskustelupiirin, johon kuuluu merkittäviä sosiaalialan vaikuttajia.

Markku Ruohonen toimi aktiivisesti myös sosiaaliturvan kehittämisen taustavaikuttajana. Hänen työnsä sosialidemokraattisen puolueen sosiaalipoliittisten linjausten laatimisessa oli erityisen merkittävä. Sosiaaliturva ja erityisesti huono-osaisten elinolojen parantaminen olivat hänelle tärkeitä asioita. Ruohonen oli vahva suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolestapuhuja ja korosti myös omakohtaiseen kokemukseen perustuen hyvinvointivaltion mahdollistamaa tasa-arvoista mahdollisuutta koulutukseen.

Yhteydet pohjoiseen Suomeen olivat kiinteät ja Lapin sosiaaliturvayhdistys myönsikin Ruohoselle Vuoden kellokas -palkinnon Lapin hyväksi tehdystä työstä. Hänestä tuli Lapin yliopiston kunniatohtori vuonna 2004 ansioista kolmannen sektorin tutkimusedellytysten kehittämisessä ja yhteyksien rakentamisessa tutkijoiden, kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden välille. Sosiaalineuvoksen arvon hän sai vuonna 2005.

Markku Ruohonen oli sivistynyt keskustelija, joka osoitti aitoa kiinostusta ja ymmärtämystä keskustelukumppaneidensa ajatuksiiin. Pohjoisen ja erityisesti Lapin luonto oli lähellä hänen sydäntään. Vuosittaiset kalamatkat Lappiin kuuluivat hänen rakkaimpiin harrastuksiinsa viimeisiin vuosiin saakka.

Markku järjesti yhdessä toisen puolisonsa Maritan kanssa kummankin lapsille ja lastenlapsille vuosittaisia yhteisiä tapaamisia. Lastenlapsille hän oli rakastava vaari, jonka kokkaamilla sunnuntaipäivällisillä ja puutarhatöissä koko laaja perhe usein viihtyi. Lähiomaisten lisäksi Markkua jäi kaipaamaan laaja sukulaisten, ystävien ja työtovereiden joukko.

Hannu Uusitalo
Matti Ruohonen

Kirjoittajat ovat Markku Ruohosen kollega sekä veli.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?