Muistot

Merle Haggard

Kalifornialaisen Bakersfield-countryn suuri tähti Merle Haggard kuoli 6. huhtikuuta 2016 Pohjois-Kaliforniassa. Hän oli syntynyt 6. huhtikuuta 1937. Haggard oli kärsinyt keuhkokuumeesta.

Countrylaulaja Merle Haggard s. 06.04.1937 k. 06.04.2016

Kalifornialaisen Bakersfield-countryn suuri tähti Merle Haggard kuoli 6. huhtikuuta 2016 Pohjois-Kaliforniassa. Hän oli syntynyt 6. huhtikuuta 1937. Haggard oli kärsinyt keuhkokuumeesta.

Merle Haggard muistetaan parhaiten hippivastaisesta punaniskahitistään Okie from Muskogee vuodelta 1969, jossa hän kuvailee karikatyyrimäisesti oklahomalaisen Muskogeen kunnon väkeä, jotka eivät sanfranciscolaishippien lailla trippaile Lsd-päissään, eivätkä polta pilveä tai kutsuntakirjeitään.

Kappaleesta oli vaikea suoraan päätellä satiirinastetta, mutta ehkä Haggard oli enemmän tosissaan kuin monet halusivat uskoa. Vuonna 2003 hän totesi No Depression -musiikkilehdelle olleensa ”tyhmä kuin saapas” kirjoittaessaan kappaleen ja esittävänsä sitä nyt ”erilaisin aikein”.

Haggardin oma perhetausta oli kuin John Steinbeckin Vihan hedelmistä, Oklahoman kuivuuden tuhoamilla viljelymailla, joista hänen vanhempansa olivat muiden ”okien” lailla paenneet 30-luvun suurta lamaa ja kuivuuden aiheuttamia pölymyrskyjä.

Kalifornian todellisuus ei vastannut vuokraviljelijöiden unelmia, vaan useimmat päätyivät slummimaisille työleireille, niin kutsuttuihin Hoovervilleihin, joita Haggard kuvasi Hungry Eyes -kappaleessaan.

Haggardin toinen keskeinen lähde olivat hänen vuotensa nuorisorikollisena, jotka lopulta johtivat siihen, että hän istui St. Quentinin vankilassa vajaat kolme vuotta murrosta. Kappaleet kuten Life in Prison, Branded Man ja Mama Tried olivat suoraan omakohtaisten kokemusten inspiroimia.

Haggardin musiikkityyli oli kitaravetoista Bakersfieldin countrya, joka oli lähempänä rock’n’rollia sekä tempoltaan että asenteeltaan kuin Nashvillen countryviihdettä. Vaikka Haggard oli luontainen populisti, joka ylisti lauluissaan työtätekevää kansaa, hän oli monisärmäinen hahmo, jonka musiikki vetosi laajasti muihinkin kuin countrymusiikin perinteiseen kohdeyleisöön. Hänen kappaleistaan tekivät covereita muun muassa Grateful Dead, The Byrds, Keith Richards ja Lynyrd Skynyrd.

Otto Talvio

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet