Muistot

May-Bee Rautio

Filosofian maisteri, lotta May-Bee Rautio o.s. Jacobson kuoli Helsingissä 28. maaliskuuta 2016 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt 3. huhtikuuta 1923 Helsingissä. Rautio kasvoi suomenruotsalaisessa helsinkiläiskodissa, jossa seurusteltiin aikakauden nousevien nimien ja suomalaisille merkittävien kulttuurihenkilöiden kanssa. Nuori Mika Waltari pyysi saada kirjoittaa teini-ikäiselle Rautiolle runon, jota tämä ei kuitenkaan sallinut ja katui myöhemmin. Rautio itsekin rakasti lukemista ja kantoi kassikaupalla kirjastosta lainakirjoja.

Filosofian maisteri, lotta May-Bee Rautio s. 03.04.1923 k. 28.03.2016

Filosofian maisteri, lotta May-Bee Rautio o.s. Jacobson kuoli Helsingissä 28. maaliskuuta 2016 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt 3. huhtikuuta 1923 Helsingissä.

Rautio kasvoi suomenruotsalaisessa helsinkiläiskodissa, jossa seurusteltiin aikakauden nousevien nimien ja suomalaisille merkittävien kulttuurihenkilöiden kanssa.

Nuori Mika Waltari pyysi saada kirjoittaa teini-ikäiselle Rautiolle runon, jota tämä ei kuitenkaan sallinut ja katui myöhemmin. Rautio itsekin rakasti lukemista ja kantoi kassikaupalla kirjastosta lainakirjoja.

Kodin perintönä Rautiosta kasvoi isänmaata rakastava ja hän hakeutui lotaksi heti kun ikänsä puolesta 17-vuotiaana huhtikuussa 1940 voi. Puolisoksi rinnalle löytyi upseeri Lauri Rautio, jonka kanssa yhteiselämää kesti 46 vuotta Laurin kuolemaan asti vuonna 1991.

Eläkkeelle jäätyään hän kirjoitti yhdeksässä kuukaudessa ylioppilaaksi, haki ja pääsi Helsingin yliopiston lukemaan suomalais-ugrilaista kansantiedettä ja valmistui vuonna 1993 filosofian maisteriksi.

Raution ensimmäinen kirja Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi pohjautuu hänen pro gradu -tutkielmaansa. Myöhemmin hän julkaisi vielä osittain omaelämänkerrallisen Talvisodan päiväkirjan ja kuollessaan hänellä oli kolmas kirja työn alla. Kirjojen lisäksi Rautio kirjoitti ahkerasti lehtiin ja toimi aktiivisesti erilaisissa isänmaallisissa yhdistyksissä.

Läheiset ja ystävät tunsivat Raution myös oivana seuraihmisenä. Hän säteili juhlissa eikä ujostellut laulaa snapsilauluja viimeisiin vuosiinsa asti.

Milla Rautio
Kirjoittaja on May-Bee Raution tyttärentytär.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?