Muistot    |   Kuolleet

Reino Harala

Presidentti Urho Kekkosen henkivartijana yli 25-vuotisen presidenttikauden toiminut Reino Harala kuoli Helsingissä 13. maaliskuuta 2016 syöpään. Reino Harala oli syntynyt 21. kesäkuuta 1924 Alastarolla, ja ajan maalaisnuorison tavoin hän oli maanpuolustushenkinen. Vapaaehtoisena armeijaan vuonna 1942 mennyt Harala toimi viestimiehenä.

Presidentin henkivartija Reino Harala s. 21.06.1924 k. 13.03.2016

Presidentti Urho Kekkosen henkivartijana yli 25-vuotisen presidenttikauden toiminut Reino Harala kuoli Helsingissä 13. maaliskuuta 2016 syöpään. Reino Harala oli syntynyt 21. kesäkuuta 1924 Alastarolla, ja ajan maalaisnuorison tavoin hän oli maanpuolustushenkinen. Vapaaehtoisena armeijaan vuonna 1942 mennyt Harala toimi viestimiehenä.

Sodan jälkeen hän hakeutui Helsinkiin poliisin palvelukseen ja aloitti 1945 Liikkuvan Poliisiin Helsingin osastossa. Ylikonstaapeliksi Harala nimitettiin 1955.

Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen turvallisuusvartioston palvelukseen Reino Harala tuli Kekkosen virkakauden alkamisen jälkeen toukokuussa 1956.

Reino Harala kuului turvapäällikkö Teuvo Hirvosen (1931–2014) johtamaan ydinryhmään, joka vastasi Urho Kekkosen turvallisuudesta usein hyvin vaikeissa oloissa. Kekkonen halusi liikkua vapaasti kansan parissa, mikä aiheutti turvamiehille harmaita hiuksia.

Suurelle yleisölle UKK:n turvamiehet eivät tulleet tutuksi, he olivat läsnä, mutta huomaamattomina. Nämä Kekkosen varjot osallistuivat virallisten koti- ja ulkomaanmatkojen lisäksi myös epävirallisille retkille ja presidentin vapaa-ajan turvallisuuden varmistamiseen. Harala esiintyy ainoastaan muutamassa UKK:n yli 40 000 valokuvan kokoelmassa.

Seurallinen ja esiintymistaitoinen Harala ystävystyi presidentin kanssa ja saavutti Kekkosen arvonannon ja luottamuksen. Haralalla oli ehtymätön varasto hienoja tarinoita, mutta keskustelun edellytyksenä oli lupaus, ettei asioita kerrottaisi ulkopuolisille.

Yhden tarinan voi paljastaa: Harala oli Hirvosen kanssa Orimattilan Niinikoskella, jossa UKK työskenteli omassa arkistotalossaan. Illalla UKK sai puhelinsoiton ja tuli aivan kalpeana turvamiestensä luo.

”Presidentti näki pöydällä viskipullon ja pyysi tukevaa ryyppyä – kaikille läsnäolijoille. Päämies kertoi saaneensa juuri tietää, että Väinö Leskinen oli kuollut Lauttasaaressa, hiihtolenkillä 55-vuotissyntymäpäivänään.” Loppuillan UKK oli muistellut sosialidemokraatti Leskistä, entistä vastustajaansa, jonka kanssa oli tehnyt sovinnon 1960-luvulla.

Päiväkirjaansaisoisäni Urho Kekkonen kirjoitti dramaattisen tapauksen, jonka ainoastaan Reino Harala todisti. UKK ja Harala olivat jokapäiväisellä lenkkimatkalla Seurasaaressa 26. toukokuuta 1973, kun UKK sai ensimmäisen aivoverenkiertokohtauksensa. Presidentti kirjoitti päiväkirjaansa: ”Olin Seurasaaren sillalla horjahtanut ja pysähtynyt. Harala oli koettanut kaulasta valtimoa, joka oli rauhallinen. H. oli ottanut Miilan (UKK:n venäjänvinttikoira Ludmila) ketjun kädestäni. Olin ollut paikallani pari minuuttia ja sitten jatkanut matkaani. En muista tästä mitään.” Harala raportoi asiasta ainoastaan adjutantti Urpo Levolle (1921–1998). UKK:n lääkäri, HYKSin ylilääkäri Pentti Halonen (1914–1983) totesi kyseessä olevan aivoverenkiertohäiriön. Halonen toivoi UKK:n ottavan aamulenkit sekä muun kuntoilun aikaisempaa rauhallisemmin. Kekkonen oli tapahtuneesta kauhuissaan: ”Olen ollut murheissani, sillä olin uskonut, että vanheneminen on vielä kaukana… Tämä kaikki on yllättävää, suoraan sanoen kauhistuttavaa, jos sen oikein sanon. Onko erottava heti, vai voiko odottaa poliittisesti sopivaa aikaa. Sen saa Halonen päättää.”

Kun vinttikoira Ludmila sai kahdeksan pentua, niitä ei myyty ulkopuolisille, vaan presidentti lahjoitti koirat arvostamilleen henkilöille. Yhden sai eläinrakas Reino Harala.

Harala työskenteli Turvallisuusvartiostossa 26 vuotta, Kekkosen virkakausien loppuun ja ehti palvella runsaat puoli vuotta uutta tasavallan presidenttiä, Mauno Koivistoa. Reino Harala jäi eläkkeelle 1982. Hän sai useita koti- ja ulkomaisia kunniamerkkejä sekä valtion XXX-virka-ansiomerkin.

Timo Kekkonen
Kirjoittaja on presidentti Urho Kekkosen pojanpoika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet