Muistot    |   Kuolleet

Juhani Lehtikunnas

Juhani Lehtikunnas 1924–2016

Hovioikeudenneuvos Juhani Lehtikunnas s. 01.08.1924 k. 06.03.2016

Tuomioistuinjuristi, hovioikeudenneuvos Kaarlo Juhani Lehtikunnas kuoli 6. maaliskuuta 2016 Espoossa 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 1. elokuuta 1924.

Lehtikunnas syntyi kirjailija Hj. Nortamon tyttärenpoikana opettajaperheeseen, jossa hän sai lähtemättömän kiinnostuksen kaunokirjallisuuteen.

Koulunkäynti Viipurin Suomalaisessa Yhteiskoulussa keskeytyi talvisodan sytyttyä. Perhe joutui evakkona pysyvästi luopumaan rakkaasta kotiseudustaan Karjalassa ja siirtymään Helsinkiin.

Jatkosodassa Lehtikunnas osallistui Sinisen Prikaatin panssarintorjuntayksikössä taisteluihin 1943 Maaselän kannaksella Krivillä ja kesällä 1944 Karjalan kannaksella, jossa hän haavoittui vihollisvaunun ampumasta kranaatista niin vaikeasti, että hänet todettiin sen perusteella sotainvalidiksi.

Haavoittuessaan Lehtikunnas oli vielä alle 20-vuotias koulupoika.

Sotien päätyttyä Lehtikunnas kävi koulun loppuun sekä suoritti Helsingin yliopistossa 1950 ylemmän oikeustutkinnon.

Lehtikunnasehti uransa aikana toimia hovioikeuksissa kaikissa tuomarin virkatehtävissä, aluksi esittelijänä ja lopulta Helsingin hovioikeuden vs. ja vt. presidenttinä.

Hän toimi myös kymmenen vuoden ajan kihlakunnantuomarina ja pari vuotta työtuomioistuimessa puheenjohtajana. Hän työskenteli myös kahteen otteeseen oikeusministeriön asettaman rikoslakiprojektiorganisaation johtoryhmän jäsenenä johtoryhmän valmistellessa Suomelle uutta rikoslakia.

Lehtikunnaalleon myönnetty useita kunniamerkkejä, muun muassa Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajamerkki ja Mannerheimin nimissä myönnetty vapaudenmitali ansioista sodassa.

Kaunokirjallisuuden lisäksi hänen harrastuksenaan oli sotahistoria.

Jäätyään eläkkeelle yli 67-vuotiaana Lehtikunnas pysyi pitkään terveenä ja ikäisekseen erinomaisissa voimissa ja pystyi puolisonsa Eilan kanssa selviytymään Espoossa olevan omakotitalon askareista pelkäämättä edes talon katolle kiipeämistä vaativia toimia.

Hän oli myös usean kymmenen vuoden ajan Nortamon sukuhaaran vanhin jäsen.

Tarja Lehtikunnas
Seija Lehtikunnas
Pekka Neuvonen

Kirjoittajat ovat Juhani Lehtikunnaan tyttäret ja vävy.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?