Muistot

Erkki Oksa

Ylikonemestari Erkki Väinö Kalevi Oksa purjehti kevään jäidenlähdön aikaan satamasta viimeisen kerran. Oksa kuoli Lempäälässä sairauden uuvuttamana 12. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Riihimäellä 21. kesäkuuta 1936.

Ylikonemestari Erkki Oksa s. 21.06.1936 k. 12.04.2016

Ylikonemestari Erkki Väinö Kalevi Oksa purjehti kevään jäidenlähdön aikaan satamasta viimeisen kerran.  Oksa kuoli Lempäälässä sairauden uuvuttamana 12. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Riihimäellä 21. kesäkuuta 1936.

Oksa oli isojen koneiden mies maalla ja merellä. Hän oli mukana Tampereen sekä Naistenlahden turvevoimalan että Lielahden maakaasuvoimalan asennuksissa ja osallistui myös Ratinan kaasuturbiinilaitoksen käyttöönottoon. Laitosten valmistumisen jälkeen Oksa työskenteli Naistenlahden voimalaitoksella käyttömestarina ja Lielahden voimalaitoksella käyttöpäällikkönä, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuonna 1999.

1960-luvulla Oksa oli mukana Hanasaaren ja Naantalin voimalaitosten turbiinien asennuksissa. Oma kiinnostus ja ammattitaidon kehittyminen ohjasivat häntä työurallaan kohti vaativampia tehtäviä.

Vaikka työura vei Oksan 1970-luvun alussa lopullisesti maalle ja voimalaitoskoneiden pariin, sisimmässään hän oli merimies ja konemestari. Vesi oli hänelle läpi elämän tärkeä elementti. Jo työuran aikana ja eläkkeellä kesämökki ja veneily Näsijärven selillä ottivat Oksalta oman aikansa.

Oksan seilasi monilla maailman merillä, hänen ensimmäinen laivapestinsä oli messipoikana s/s Kennethillä 1954 -1955. Sittemmin hän palveli sähkömiehenä m/s J.W. Paulinilla, m/s Finntraderilla, m/t Nurmolla ja m/s Finnalpinolla. Nurmolla hän toimi lisäksi viilaajana ja Finnalpinolla koneiston korjaustöissä.

Suoritettuaan Turun Teknillisen koulun 1960-luvun lopulla Oksa toimi I ja II konemestarina muun muassa Esso Finnlandialla ja m/t Airismaalla. Meriltä hän rantautui Porvoon jalostamolle, jossa toimi muun muassa rakenteilla olleen eteenilaitoksen aluemestarina. Viimeisen laivatuurinsa hän teki tänä aikana tuuraamalla jalostamon satamahinaajassa konepäällikkönä.

Oksa oli aktiivinen jäsen Konepäällystöliitossa osallistuen ammattiliiton kursseille ja kokouksiin. Hän mm. tarkasti yhdistyksensä Konemestarit ja energiatekniset ry:n tilejä useita vuosia. Oksa halusi vaikuttaa myös kulloisenkin kotikuntansa asioihin. Hän toimi vuosien ajan varhaisnuorisojärjestö Nuorissa Kotkissa ollen tuttu näky talkoissa ja leireillä. Eläkkeelläoloaikansa hän toimi aktiivisesti Eläkkeensaajissa.

Oksa oli kiinnostunut tekniikasta sen kaikissa muodoissa. Eläkepäivillään hän harrasti vielä tietotekniikkaa innokkaasti. Viimeiselle purjehdukselle lähtenyttä Erkki Oksaa jäivät kaipaamaan vaimo, lapset ja joukko lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia.

Petteri Oksa
Kirjoittaja on Erkki Oksan poika.

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?