Muistot

Juha Karvonen

Suruviesti tavoitti meidät Suomen Kuntaliitossa pääsiäisen alla, kun saimme tiedon, että työtoverimme Juha Karvonen oli kuollut pitkäaikaisen sairauden murtamana 22. maaliskuuta 2016. Juhan kuolema ei ollut yllätys, mutta koskettaa syvästi meitä kaikkia. Juha on ollut vahvasti ajatuksissamme koko sairauden ajan. Karvonen oli syntynyt 15. marraskuuta 1952 Rovaniemellä.

Juha Karvonen s. 15.11.1952 k. 22.03.2016

Suruviesti tavoitti meidät Suomen Kuntaliitossa pääsiäisen alla, kun saimme tiedon, että työtoverimme Juha Karvonen oli kuollut pitkäaikaisen sairauden murtamana 22. maaliskuuta 2016. Juhan kuolema ei ollut yllätys, mutta koskettaa syvästi meitä kaikkia. Juha on ollut vahvasti ajatuksissamme koko sairauden ajan.

Karvonen oli syntynyt 15. marraskuuta 1952 Rovaniemellä. Hän valmistui peruskoulun luokanopettajaksi Rauman opettajankoulutuslaitokselta vuonna 1978 ja kasvatustieteiden maisteriksi 1990. Karvonen aloitti työuransa Noormarkun kunnassa luokanopettajana vuonna 1978. Vuodesta 1992 alkaen hän toimi Noormarkun kunnan koulutoimenjohtajana ja sivistystoimenjohtajana syksyyn 2002 saakka. Toimittuaan vajaan vuoden Nurmijärven opetuspäällikkönä, hän siirtyi Ulvilan kaupungin koulutoimenjohtajaksi 1.2.2003 alkaen.

Karvonen tuli Suomen Kuntaliittoon opetus- ja kulttuuriyksikköön erityisasiantuntijaksi syyskuussa 2007 ja aloitti elokuussa 2008 kehittämispäällikön tehtävissä ja vaikutti tässä työssä kuolemaansa saakka.

Karvonen oli valtakunnan tason merkittävä asiantuntija ja koulutuksen kehittäjä, jonka asiantuntemus ja arvostus ovat peräisin hänen laaja-alaisesta, kehittämishakuisesta ja intohimoisesta suhtautumisestaan työtehtäviinsä lähes neljänkymmenen vuoden työuralla kunnissa ja Kuntaliitossa.

Karvosen sairausloman aikana tuli vahvasti esiin yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien arvostus hänen työtään kohtaan. Tarkkuus, vahva ammattitaito ja perusteellisuus nousevat esiin usein puheissa. Monet kertovat myös päättäväisyydestä ja siitä, että Karvonen halusi pääasiallisesti tehdä asiat itsenäisesti vahvasti alusta loppuun.

Tasavallan presidentti myönsi Karvoselle 6.12.2014 Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkin ja hän on myös saanut Suomen Kuntaliiton 30-vuotisansiomerkin.

Me lähimmät työtoverit muistamme Karvosta lämmöllä ja kaipauksella. Hän hoiti työtään asiantuntevasti ja esimerkillisesti. Saatoimme kiperissäkin tilanteissa luottaa hänen asiantuntemukseensa ja osaamiseensa. Karvosen empaattisuus näkyi siinä, että hän oli kiinnostunut myös meidän hyvinvoinnistamme.

Kuntien sivistystoimen toimialajohtajat ovat myös muistaneet Karvosta ja korostaneet hänen rooliaan suomalaisen peruskoulun ja sivistystoimen kehittäjänä.

Olemme menettäneet läheisen työtoverin ja ystävän. Suomalainen perusopetus on menettänyt arvostetun ja osaavan asiantuntijan - Juha oli todellinen sivistyksen herrasmies.  Ajatuksemme ovat hänen läheistensä luona.

Terhi Päivärinta
Kirjoittaja on Suomen Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja ja Juha Karvosen esimies.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?