Muistot

Tuukka Tuominen

Tuusulalainen hallituksen puheenjohtaja Tuukka Tuominen menehtyi lyhyeen vaikeaan sairauteen 16. huhtikuuta 2016 Tuusulassa. Hän oli syntynyt Turussa 29. elokuuta 1944. Hän vietti nuoruutensa Perniössä ja oli kuollessaan 71-vuotias.

Autokauppias Tuukka Tuominen s. 29.08.1944 k. 16.04.2016

Tuusulalainen hallituksen puheenjohtaja Tuukka Tuominen menehtyi lyhyeen vaikeaan sairauteen 16. huhtikuuta 2016 Tuusulassa. Hän oli syntynyt Turussa 29. elokuuta 1944. Hän vietti nuoruutensa Perniössä ja oli kuollessaan 71-vuotias.

Tuominen kävi Perniössä koulunsa ja valmistui ylioppilaaksi. Koulusta löytyi myös vaimo Kirsti. Tuominen jatkoi opintoja Salon kauppaopistossa ja Liikemiesten kauppaopistossa Helsingissä. Avioliitto solmittiin vuonna 1968 ja perheeseen syntyi kaksi poikaa Tommi ja Timo. Työelämänsä Tuominen aloitti SOK:n pääkonttorissa ostajana ja kohosi naisten asustejaoston päälliköksi. Työrupeama SOK:lla kesti 20 vuotta.

Vuonna 1988 hänet valittiin Herttoniemessä olleen Ford-liikkeen toimitusjohtajaksi, ja siitä alkoi ura autoalalla. Vuonna 1991 hänet kutsuttiin järvenpääläisen Mäkelän autoyhtiöiden toimitusjohtajaksi. Vuonna 1997 hän pystyi lunastamaan yhtiöt Mäkelän Auto Oy ja Mäkelän Kone Oy omaksi yhtiökseen ja pääsi kehittämään niitä menestyksellä. Toiminta laajeni yritysostoilla. Tuomisen autoliikkeiden tarjonta on laaja. Saavutettuaan eläkeiän hän jatkoi yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana, ja hänen poikansa ottivat vetovastuun.

Maanpuolustus oli Tuomiselle tärkeää. Hän suoritti asevelvollisuutensa Rannikkojääkäripataljoonassa. Hän oli kotiseutunsa sotilasalueen huoltopäällikkö. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Hänen harrastuksiinsa kuului nuoruudessa Perniön VPK:n poikasoittokunta. Trumpetin soitto jatkui vielä myöhemmällä iällä. Valokuvaus, partio, seurakunnan kesäleirit ja uimaopettajan työ kuuluivat myös harrastuksiin.

Kirvesmiestaidot tulivat käyttöön perheen ostettua Tuusulasta vanhan rintamamiestalon.
Tuusulassa hän liittyi Lions klubiin vuonna 1979 ja toimi myös sen presidenttinä. Hän oli klubin arvostettu MJF-jäsen. Hän liittyi myös Tuusulan mieslaulajiin.

Meri ja mökkielämä on ollut lähellä hänen sydäntään. Hän rakensi ensimmäisen mökkinsä Tenholassa olevaan saareen. Myöhemmin hän lunasti sukulaisensa rakentaman vapaa-ajanasunnon Paraisilta, jossa he viettivät eläkepäiviä vaimonsa kanssa.
 
Tuomisella oli monia keskeisiä luottamustoimia. Hän oli Keski-Uudenmaan kauppakamariyksikön hallituksen jäsen, Autoalan Keskusliiton luottamustehtävissä, Auto- ja logistiikkaklusterin neuvottelukunnan puheenjohtaja 23 vuoden ajan ja Peugeot-jälleenmyyjäyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Tunnustuksena hänen panoksestaan ja tuloksistaan myönnettiin Yrittäjäpalkinto Mäkelän Auto Oy:lle v.2002. Ammatillisen koulutuksen kultainen ansioristi hänelle myönnettiin v.2015, ja AKL:n kultainen kunniamerkki v.2016.

Tuominen tunnettiin ystävällisenä ja kohteliaana miehenä, joka huomioi aina toisen ihmisen. Hän ei koskaan kääntänyt selkäänsä, vaan yritti auttaa. Ehkä juuri se on ollut hyvä luonteenpiirre menestyvälle yrittäjälle. Hänen kanssaan oli helppo keskustella ja hän jäi aina miettimään ratkaisua, olipa ongelma mikä tahansa. Tuukka Tuomisen valoisa muisto elää.
   
Seppo Nummi
Kirjoittaja on Tuomisen läheinen ystävä kouluajoista asti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?