Muistot    |   Kuolleet

Jarmo Saarekas

Jarmo Saarekas 1954–2016

Taidevalaja Jarmo Saarekas s. 08.02.1954 k. 18.02.2016

Taidevalaja Jarmo Saarekas kuoli vakavaan sairauteen Helsingissä 18. helmikuuta 2016. Hän oli 62-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. helmikuuta 1954.

Saarekas vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa, missä kävi myös Teknillisen koulun. Helsinkiin hän muutti 1980-luvun alussa.

Kuvanveisto on ammatti, jossa vanhat mestari–kisällisuhteet ovat yhä voimissaan. Kuvioon liittyy usein myös kolmaskin jäsen, veistäjälle kullanarvoinen luottovalaja. Jarmo Saarekas aloitti työskentelyn tässä perinteisessä kolmiyhteydessä akateemikko Kain Tapperin (1930–2004) assistenttina.

Saarekas perusti oman valimon Porvoon vanhaan veturitalliin vuonna 1990, ja siirtyi vuonna 2000 Suomenlinnaan.

Ennen valajaksi ryhtymistään Saarekas toimi 1980-luvulla Kuvataideakatemian ensimmäisenä työmestarina, mutta valuhommat veivät enenevässä määrin aikaa, ja niin hän joutui valitsemaan ammattien väliltä. Kursseja hän kuitenkin piti Teknillisessä korkeakoulussa vielä myöhemminkin.

Saarekas valoi jatkossa kaikki Tapperin veistokset, mutta oli myös monen muun veistäjän luottovalaja: hänen ammattitaitoaan ovat käyttäneet muun muassa Markku Hirvelä, Anneli Sipiläinen, Heimo Suntio, Tommi Toija ja Jarmo Vellonen.

Suhteet prosessissa kietoutuvat monin tavoin. Tapperin oppilas, kuvanveistäjä Niilo Rikula toimi hänen valuapulaisenaan, ja siellä valettiin myös Rikulan omia isoja töitä.

Varsinaisen taiteen lisäksi valaja saattaa tehdä paljon muutakin. Pronssin lisäksi Saarekas hallitsi taidot muidenkin metallien valamisessa.

Hän teki yhteistyötä myös arkkitehtien kanssa, esimerkiksi Juhani Pallasmaan kanssa Cranbrook Academyyn Yhdysvaltoihin. Onpa Kiasman yksi muhkea wc-lavuaarikin tulosta Saarekkaan ammattitaidosta, kuten myös ovenkahvat.

Tilaustöiden lisäksi Saarekas teki taidetta itsekin. Vuonna 2013 hän piti Turun ekumeenisessa Taidekappelissa näyttelyn Flora & Fauna, jossa oli mukana teoksia kymmeneltä vuodelta.

Saarekas oli kiinnostunut aina siitä ”miten kaikki toimii”. Hänen kokemuksellista tietotaitoaan käyttivät ystävät ja tuttavat monissa ongelmissa: Jake kykeni antamaan apuaan aina korujen teknisestä suunnittelusta suurten rakenteiden lujuuslaskelmiin tai taloyhtiön pihasuunnitelmiin.

Vastapainoa kirjaimellisesti hikiselle työlle tarjosivat kalastus, matkustelu ja ruuanlaitto sekä kukat ja muut kasvit.

Otso Kantokorpi
Kirjoittaja on helsinkiläinen taidekriitikko.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet