Muistot

Lasse Mårtenson

Säveltäjä ja muusikko Lasse Mårtenson kuoli lauantaiaamuna 14. toukokuuta 2016 Espoossa 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 24. syyskuuta 1934. Mårtensonin tunnetuimpia sävellyksiä ovat Myrskyluodon Maija ja Laiskotellen, jolla hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1964.

Säveltäjä, muusikko Lasse Mårtenson s. 24.09.1934 k. 14.05.2016

Säveltäjä ja muusikko Lasse Mårtenson kuoli lauantaiaamuna 14. toukokuuta 2016 Espoossa 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 24. syyskuuta 1934.

Mårtensonin tunnetuimpia sävellyksiä ovat Myrskyluodon Maija ja Laiskotellen, jolla hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1964.

Lasse Mårtenson tulkitsi suomeksi myös useita ulkomaisia hittejä, kuten Nousevan auringon talo ja Mä lähden stadiin.

Lasse Mårtenson syntyi muusikkoperheeseen. Hänen isänsä, urkuri Elis Mårtenson arvosti klassista musiikkia ja vierasti poikansa jazzinnostusta. Lassen ensimmäinen oma yhtye aloitti jo vuonna 1952, ja muusikon töiden ohella hän toimi mainosgraafikkona Stockmannin tavaratalossa.

Mårtenson siirtyi kokopäiväiseksi musiikin ammattilaiseksi 1950-luvun lopulla ja toimi teatterikapellimestarina Lilla Teaternissa sekä ja Helsingin ja Turun ruotsalaisessa teatterissa.

1960-luvulla Mårtenson tunnettiin jazzvaikutteisten popkappaleiden esittäjänä. Hän ihaili Nat King Colea ja teki töitä saadakseen suomenkielisen laulun svengaamaan.

Helsingin Sanomien 70-vuotishaastattelussa Mårtenson muistutti, että toisin kuin luultiin, hänen omintakeinen fraseerauksensa ei johtunut suomenruotsalaisesta taustasta.

”Jazzin syke oli tärkeää”, Mårtenson sanoi.

Mårtenson sävelsi laulajan uransa ohessa myös muille. Vuonna 1967 Fredi esitti Euroviisuissa Suomen edustuskappaleena Mårtensonin sävellyksen Varjoon, suojaan.

Vuonna 1972 Mårtenson tuli tutuksi myös näyttelijänä, sillä hän esitti musiikinopettajaa Mainos TV:n lastensarjassa Lehtori M.

Vaikka Lasse Mårtenson sai suosiota uudenlaisena, svengaavana suomalaisena poplaulajana, vähitellen hän keskittyi enemmän tv- ja elokuvamusiikin säveltämiseen.

Anni Blomqvistin kirjaan perustuva tv-elokuva Myrskyluodon Maija valmistui Åke Lindmaninohjaamana vuonna 1976, ja Mårtensonin säveltämästä tunnusmusiikista on tehty useita levytyksiä niin instrumentaaliversioina kuin laulettuina.

Tunnussävelmä on ollut myös Suomen suosituimpia nuotteina myytyjä sävellyksiä.

Mårtenson oli pitkään Åke Lindmanin yhteistyökumppani, ja hän sävelsi pitkään musiikin Lindmanin elokuviin. Mårtensonin viimeiseksi filmisävellykseksi jäi musiikki Lindmanin elokuvaan Etulinjan edessä vuonna 2004.

Lasse Mårtenson on kertonut, että hänen uransa iskelmällisen musiikin parissa loppui Myrskyluodon Maijaan.

Vuonna 2006 Mårtensonin säveltämistä ja esittämistä kappaleista koottiin kokoelmalevy Kaikki paitsi Mårtenson on turhaa, jolla nuoren polven artistit tulkitsivat hänen vanhaa tuotantoaan. Levyn kappaleita esitettiin myös Helsingin juhlaviikkojen teemakonsertissa.

Projekti herätti pienen kohun, koska Lasse Mårtenson ilmoitti, että häneltä ei kysytty lupaa uusien sovitusten tekemiseen. Levyn ja konsertin tuottajat olivat toista mieltä.

Mårtenson ei erityisemmin viihtynyt julkisuudessa. Hänen muistelmateoksensa Laiskotellen. Niin kuin minä haluan muistaa ilmestyi vuonna 2013, mutta muuten hän vetäytyi omiin oloihinsa. Mårtensonin pitkäaikainen intohimo oli purjehdus.

Omaisten mukaan Lasse Mårtenson vietti viimeiset aikansa hoitokodissa, jonne hän muutti sairastuttuaan vakavasti viime vuonna.

Ilkka Mattila

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet