Muistot    |   Kuolleet

Ensio Mäkelä

Ensio Mäkelä 1931–2016

Kiinteistöneuvos Ensio Mäkelä s. 22.08.1931 k. 13.03.2016

Kiinteistöneuvos Ensio Mäkelä kuoli tapaturmaisesti kotonaan 13. maaliskuuta 2016 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Karjalan Harlun Haukkajärven kylässä 22. elokuuta 1931 maatilallisten kuudentena poikana.

Mäkelä vietti nuoruutensa Tammelassa, jonne perhe muutti 1940-luvulla. Hän oli koko ikänsä ahkera tekemään työtä. Perheen asetuttua sotien jälkeen Pohjanmaalle Mäkelä oli paimenena ja opetteli maatalouskoneiden käytön. Ennen armeijaa hän työskenteli metsätöissä ja rakennuksilla.

Armeijan jälkeen hän muutti Helsinkiin. Hän työskenteli Maalarimestarien Oy:ssä lähes kymmenen vuotta ja suoritti kauppateknikon tutkinnon. Isännöitsijäksi Mäkelä ryhtyi 1959, ja alkoi 57 vuotta, aina kuolemaan saakka, kestänyt työura.

Hämeentien varrella alkanut yhden miehen isännöinti kasvoi tulevina vuosikymmeninä yli 20 henkeä työllistäväksi isännöitsijätoimistoksi, jolla oli asiakkaina yli 90 taloyhtiötä. Suomen lisäksi toimintaa oli myös Italiassa ja Espanjassa

Isännöitsijänä kiinteistöneuvos Mäkelä arvosti erityisesti ahkeruutta, oma-aloitteisuutta ja oikeaa asennetta. Hän korosti työhön sitoutumista ja ahkeruutta.

Objektiivisuus ja asiakkaan mielipiteen huomioiminen olivat hänelle tärkeitä. Hän viljeli usein tunnuslausettaan: ”En koskaan sekoita uskontoa, politiikkaa ja värisävyjä.”

Mäkelä oli myös aktiivi alan järjestöissä. Hän toimi muun muassa Suomen Kiinteistöliiton hallituksessa, Isännöitsijätoimistojen liiton puheenjohtajana ja sihteerinä. Kiinteistöneuvoksen arvon hän sai vuonna 1995.

Työvuosinaan Mäkelä harrasti intohimoisesti keilausta ja valokuvausta. Hän viihtyi myös laskettelurinteessä. Kalastaminen ja oleskelu Korppoon ja Tammelan mökeillä oli hänelle tärkeä henkireikä työntäyteiseen arkeen.

Mäkelän elämän traagisia hetkiä olivat Markku-pojan aikainen kuolema vuonna 2010 ja Maire-vaimon kuolema vuosi sitten.

Mäkelä myi yrityksensä 2000-luvun alussa. Vaikka eläkeikä koitti, hän ei halunnut luopua intohimostaan työntekoon, vaan isännöitsijän tehtävät pitivät Mäkelän toimeliaana kuolemaan asti.

Vaikka askel ei enää noussut kuin nuorempana, elämänmittaisen uran tehnyt isännöitsijä ei ollut luovuttaja. Kaikkea muuta.

Kasper Nurmi
Timo Martikainen

Kirjoittajat ovat Ensio Mäkelän vävy ja pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet