Muistot    |   Kuolleet

Reijo Laukkanen

Reijo Laukkanen 1933–2016

Erikoislääkäri Reijo Laukkanen s. 13.11.1933 k. 28.04.2016

Terveydenhuollon ja veteraanikuntoutuksen kehittäjä, yleislääketieteen erikoislääkäri Reijo Laukkanenkuoli 82-vuotiaana läheistensä seurassa Espoossa 28. huhtikuuta 2016.

Taakse jäi elämä, jonka keskiössä olivat lääkärin kutsumus, perhe, ystävät ja kristillinen usko. Hän oli syntynyt 13. marraskuuta 1933 Helsingissä.

Laukkanen varttui Helsingin maalaiskunnassa Malmilla. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kallion lukiosta hän hakeutui opiskelemaan lääketiedettä Helsingin yliopistoon.

Ihmiselämän vaaliminen oli hänelle ilmeinen valinta.

Laukkanen oli avoin ihminen, hyvä toveri ja ystävä, aina valmis auttamaan, kiinnostunut sekä lääketieteestä että elämän muista puolista.

Hän oli huumorintajuinen ja samalla myös syvällinen.

Hän ei piilotellut kristillistä vakaumustaan mutta suhtautui muihin arvoihin ja käsityksiin avoimesti.

Opiskeluaikana hän tapasi vaimonsa Pirkon. Häitä vietettiin juhannuksena 1959.

Toiveeksi muotoutui kunnanlääkärin ura, johon sisältyisi potilaiden hoito paikallisessa sairaalassa, tavanomaisimmat leikkaukset mukaan lukien.

Kesäsijaisuudet Orimattilassa, Sodankylässä ja Kolarissa koulivat tähän toimintamalliin.

Lappi viehätti. Valmistuttuaan lääketieteen lisensiaatiksi 1962 Laukkanen valittiin kunnanlääkäriksi pitkien etäisyyksien Kolariin.

Siellä hänen oli paljolti vastattava niin kirurgiasta kuin muustakin sairaanhoidosta. Mahdollisuus liikkua Lapin luonnossa antoi vastapainoa vaativalle työlle.

Perheen kasvamisen myötä tuli eteen paluu etelään vuonna 1968. Kunnanlääkärin työ jatkui Iitissä aluksi samanlaisena, mutta leikkauksista oli myöhemmin luovuttava, kun kunnansairaalat muuttuivat terveyskeskuksiksi.

Laukkanen nimitettiin Iitin terveyskeskuksen johtavaksi lääkäriksi, jossa asemassa hän kehitti voimakkaasti paikallista terveydenhoitoa. Hän pätevöityi yleislääketieteen erikoislääkäriksi ja hankki terveydenhuollon hallinnon pätevyyden.

Vuonna 1980 Laukkanen nimitettiin Riihimäen seudun kuntainliiton johtavaksi ylilääkäriksi. Terveydenhuollon kehittäminen jatkui nyt hieman isommassa mittakaavassa: Riihimäen terveyskeskusta laajennettiin, Hausjärvelle rakennettiin terveyskeskus ja alueellista hoitojärjestelmää tehostettiin.

Hallinnon ohessa löytyi aikaa myös yksittäisille potilaille.

Vuonna 1990 Laukkanen lähti mukaan kehittämään sotainvalidien kuntoutuskeskusta Hämeenlinnaan. Hanke hyötyi hänen poikkeuksellisen monipuolisesta yleislääketieteen ja sairaalarakentamisen kokemuksestaan.

Ilveskodin valmistuttua Laukkanen siirtyi sen ylilääkäriksi 1991 tehtävien painottuessa mieluisaan potilastyöhön. Pidetty ylilääkäri jatkoi toimessaan vuoteen 1996, eläkeikäänsä saakka.

Laukkasella oli laaja ystäväpiiri. Hän nautti seurasta ja kunnon pöytäkeskustelusta.

Aiheet vaihtelivat historiasta antropologiaan ja yleiseen elämänmenoon. Pöytä oli ystäville katettuna. Juttuja ja antimia riitti aivan loppuun saakka.

Juhani Jyränki
Seppo Laukkanen

Kirjoittajat ovat Reijo Laukkasen kollega ja ystävä sekä poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet