Muistot    |   Kuolleet

Ensio Fihlman

Yliluutnantti James Eino Ensio Fihlman kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 10. toukokuuta 2016. Fihlman oli kuollessaan 75-vuotias. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. huhtikuuta 1941.

Yliluutnantti Ensio Fihlman s. 06.04.1941 k. 10.05.2016

Yliluutnantti James Eino Ensio Fihlman kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 10. toukokuuta 2016. Fihlman oli kuollessaan 75-vuotias. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. huhtikuuta 1941.

Fihlman työskenteli Kaartin pataljoonassa kouluttajana. Viimeiset vuotensa armeijassa hän palveli toimistoupseerina ja toimistopäällikkönä Topografikunnassa.

Fihlman oli pätevöitynyt kansainvälisiin YK-tehtäviin. Hän oli vuosina 1973–1976 kolmen sodan aikana turvallisuus- ja huoltoupseerina sekä sotilastarkkailijana Lähi-idässä muun muassa Kyproksella ja Jerusalemissa. Kolmilapsinen perhe muutti hänen mukanaan Jerusalemiin paremman ansion toivossa, sillä aliupseerien palkat olivat kotimaassa huonot.

Fihlman opiskeli Helsingin yhteiskunnallisessa korkeakoulussa. Yhteiskunnalliset asiat, erityisesti kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät, kiinnostivat häntä. Hän kävi nuoriso-ohjaajan kurssin ja kantoi vastuuta pitämällä Helsingin Käpylän seurakunnassa erilaisia poika- ja nuorisokerhoja.

Hän oli aktiivinen partioliikkeessä ja perusti mökkipitäjässään Uukuniemessä Rajakarhut-nimisen lippukunnan. Kesäleireille kutsuttiin rajan takaa myös venäläisiä nuoria.

Fihlman koki äitinsä sukujuurien vuoksi itsensä karjalaiseksi. Hän alkoi tutkia Uukuniemen vanhoja kylänraunioita ja ortodoksien kohtaloa monista eri lähteistä. Tutkimuksien tuloksena ilmestyi neljä teosta Uukuniemen kotiseutuhistorian sarjaan. Hän kirjoitti myös ortodoksien sotien ja pakkokäännyttämisen pakenemista kuvaavan näytelmän Ukonvakat, jota esitettiin Uukuniemen Papinniemen historiallisella kirkkokalliolla.

Toimiupseerienperinneyhdistyksen hallituksen jäsenenä Fihlman alkoi etsiä tietoja Viipurin Markovillan sotilaskoulun käyneiden elämänvaiheista. Hän teki jättiläismäisen työn kirjoittamalla yli 2400:sta koulun oppilaasta. Nimimerkillä Kaapron poika Fihlman otti ahkerasti kantaa Helsingin Sanomien kommenttisivuilla. Kirjoituksia on yli 5 000.

Fihlman oli Odd fellows- järjestön jäsen. Hän auttoi itkuvirsiperinteen elvyttänyttä vaimoaan Pirkko Fihlmania Äänellä itkijät -yhdistyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana.

Fihlman oli monipuolisesti aktiivinen, määrätietoinen, sinnikäs, ystävällinen ja auttavainen ihminen.

Riitta Pyysalo
Kirjoittaja on Ensio Fihlmanin ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet