Muistot    |   Kuolleet

Jaakko Rahola

Jaakko Rahola 1936–2016

Gastronomi, insinööri Jaakko Rahola s. 10.06.1936 k. 03.03.2016

Gastronomi ja tekniikan viestinnän asiantuntija Jaakko Rahola kuoli Helsingissä 3. maaliskuuta 2016. Hän oli syntynyt 10. kesäkuuta 1936 Helsingissä ja oli kuollessaan 79-vuotias.

Jaakko Rahola oppi hyvän ruoan arvostamisen jo lapsuudenkodissaan, jossa korostettiin myös kielitaidon merkitystä. Niinpä hänen jälkeensä jäi ehkä konkreettisimpana muistona internettiin ”persoonallisin ja iloisin sanasto, joka ruoasta on koskaan tehty”, kuten Suomen Messut ja Elintarviketeollisuusliitto mainitsivat palkitessaan Raholan syötävät sanat kunniamaininnalla vuonna 2012.

Kulosaaressa vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen Rahola aloitti opiskelut Tekniska Läroverketissä ja valmistui elektroniikkainsinööriksi 1960. Opintojen jälkeen hän työskenteli vuosia AGAn palveluksessa televisiotehtaalla, laboratoriopäällikkönä ja erikoiselektroniikan myyntipäällikkönä.

Hän osallistui innokkaasti AGAn radioamatööriklubin toimintaan ja oli mukana ryhmässä, joka lähetti Suomen ensimmäisen väritelevisiolähetyksen Vallilan laboratoriosta Pauligin huvilaan Kesäkadulle. Radioamatöörien koelähetys sai paljon kansainvälistä huomiota osakseen. Yleisradio aloitti väritelevisiolähetykset vasta kolme vuotta myöhemmin.

Jaakko Rahola aloitti keittokirjojen keräilyn jo 1960-luvulla, ja lopulta hänellä oli mittava, yli tuhannen niteen kirjasto. Sen hän lahjoitti Haaga-Helian kirjastoon ennen kuolemaansa. Runsas lähdeaineisto loi perustan etymologian harrastukselle, jossa yhdistyivät kielellinen taituruus ja mielenkiinto keittotaitoa kohtaan.

Kielenkääntäjät taistelivat ruoka-aineiden erilaisten, usein virheellisten käännösten kanssa. Ne Jaakko halusi korjata kollegoitaan auttaakseen, tarjosihan hän itsekin käännöspalveluja perustamassaan Tekniikan Viestintä Rahola Oy:ssä. Näin syntyivät Raholan syötävät sanat, ensin kortistoksi, sieltä tietokoneelle ja lopulta verkkoon kaikkien ulottuville.

Rahola oppi tuntemaan viinejä jo nuorena. Kiinnostus viinikulttuuria kohtaan sai hänet vuonna 1987 yhdessä vaimonsa Tuan ja muutamien ystävien kanssa perustamaan The International Wine and Food Societyn Helsingin-osaston. Kyseessä on maailman vanhin viini- ja ruokaseura, jolla nimensä mukaisesti on jäseniä kaikkialla maailmassa. Helsingin-osastoon kuului pari sataa jäsentä, joita yhdisti kiinnostus viiniin ja ruokaan sekä niihin liittyvän kulttuurin edistämiseen.

Jaakko ja Tua Rahola olivat yhdistyksen kantavia voimia, jotka viihtyivät niin keittiössä patojen ja kattiloiden ääressä kuin pöydässäkin maistelemassa ja arvioimassa viinejä.

Lisäksi Rahola osallistui aktiivisesti Suomen Gastronomisen yhdistyksen, Munskänkarnan, Saksan viiniseura Weingeistereiden, Juustoseuran sekä monen muun viiniin ja ruokaan liittyvän tahon kokoontumisiin ja tapahtumiin. Gastronomian kautta kertyi ystäviä ympäri maailmaa, joita käytiin tervehtimässä matkoilla tai kestittiin Suomessa.

Gastronomia yhdistää erilaiset ihmiset ja sukupolvet, ja yhdessä ruokaa laittaessa tittelit unohtuvat. Jaakko Raholankin tuttavapiiri koostui eri ammattikuntien edustajista ja kaikenikäisistä ihmisistä, mutta kolme nuorukaista oli hänelle yli muiden: tyttären perhe oli Raholalle suuri ylpeyden aihe.

Susanna Heikkinen
Armas Rahola

Kirjoittajat ovat IWFS Helsinki Branchin entisiä puheenjohtajia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Ruoka