Muistot    |   Kuolleet

Eila Kuurma

Ravintoloitsija Eila Kuurma kuoli lapsuudenkodissaan Metsänkylän kartanossa Hattulassa 14. toukokuuta 2016 86 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Hattulassa 21. syyskuuta 1929.

Ravintoloitsija Eila Kuurma s. 21.09.1929 k. 14.05.2016

Ravintoloitsija Eila Kuurma kuoli lapsuudenkodissaan Metsänkylän kartanossa Hattulassa 14. toukokuuta 2016 86 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Hattulassa 21. syyskuuta 1929.

Opiskeltuaan 1960-luvulla ravitsemuskemiaa Maa-ja metsätaloustieteellisessä sekä ravintolakoulu Perhossa Kuurma lähti innokkaana ravintola-alalle. Työura alkoi Marian baarissa Etelä-Helsingissä. Keskustan uuden Makkaratalon Fazer-ravintolaan hän tuli ravintolapäälliköksi vuonna 1967. Osaaminen huomattiin, ja kahdeksan vuoden kuluttua hänet kutsuttiin toimitusjohtajaksi Fazerin ja Nestlén yhdessä perustamaan moderniin Go-Inn-ketjuun.

Kuurman Sveitsissä käydyn harjoittelun myötä Helsinki sai muun muassa parsaviikot ja sunnuntaibrunssit. Kun Go-Inn -ketju lopulta purettiin, sai Kuurma hankki Makkaratalon ravintolat vasta perustetulle Kuurman perheen Center-Inn-yhtiölle vuonna 1983. Tukenaan Eilalla oli siitä lähtien taloudesta vastaavana aviomiehensä Kalle Kuurma ja myöhemmin myös poikansa Ilpo, Kimmo ja Petri. Johtajana Eila vaati asiakkaan kunnioittamista, ja häntä pidettiinkin tinkimättömän tiukkana.

Kuurman vahvuuksia oli rohkeus tarttua uusiin ideoihin ja luoda konsepteja, joissa ruoka ja miljöö kattausta myöten tarjosivat eurooppalaisia elämyksiä laajoille asiakaspiireille. Hänen aikanaan toteutui erityisesti Helsingin keskustassa merkittävä muutos naisasiakkaiden ravintolaruokailussa verrattuna yleisiin 1960- ja 70-luvun tapoihin. Makkaratalon Omenapuuhun uskaltautuivat kaikenikäiset naiset syömään myös keskenään ilman herraseuraa.

Eila Kuurma oli sosiaalisesti aktiivinen ja mukana muun muassa hotelli- ja ravitsemisalan yhdistyksessä HRY:ssä, Zonta -naisjärjestössä, Merenneidot-kulttuuriryhmässä ja naisravintoloitsijoiden Viiniklubissa.

Eila ja Kalle Kuurman perheestä lähdettiin usein tuulettamaan ajatuksia Sveitsiin, Pariisiin ja New Yorkiin. Työn ohessa perheellä oli rakas suhde Eilan lapsuuden kesäkotiin Metsänkylän kartanoon, jonka hänen vanhempansa Eino ja Lempi Paasivaara hankkivat jo vuonna 1935. Kalle Kuurma aloitti 1990-luvulla suuren pihapiirin ja lukuisten rakennusten kunnostukset. Pojat perheineen olivat myös siirtyneet Metsänkylään rakennuspuuhiin.

Perhettä kohtasivat kuitenkin surun vuodet, kun ensin kuoli Ilpo vuonna 1998 ja pian sen jälkeen Kalle vuonna 2000. Samaan aikaan salaman aiheuttama tulipalo poltti kartanon päärakennuksen. Elämä kuitenkin jatkui.

Ravintolat myytiin vuonna 2007, ja Eila Kuurna jäi viettämään eläkepäiviään kartanossaan poikien perheiden asuessa pihapiirissä ja vieraillessa usein äidin luona pitkän ruokapöydän ääressä.

Tuula Riikkala
Kirjoittaja on Eila Kuurman kollega ja ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • ravintola