Muistot

Matti Hytönen

Kirjailija, laulaja Matti Hytönen kuoli Loviisassa 19. toukokuuta 2016 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 15. huhtikuuta 1942.

Kirjailija, laulaja Matti Hytönen s. 15.04.1942 k. 19.05.2016

Kirjailija, laulaja Matti Hytönen kuoli Loviisassa 19. toukokuuta 2016 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 15. huhtikuuta 1942.

Hytösen esikoisromaanissa Miljoonan markan mies sattuma tarjosi tuntemattomalle miehelle pankkiryöstäjän miljoonasaaliin. Toimittaako saalis viranomaisille vai pistääkö omaan liiviin? Ahneus voitti ja pakenija sai kintereilleen poliisit ja ryöstäjät.

Alkoi hirmuinen takaa-ajo.

Kirja kuvaa Hytösen elämäntarinaa joka on yhtä seikkailua, muutosta ja järkytystä. Kasvatuslaitokset, vankilat, huumeet ja humalat vaihtuivat Matin elämässä vastakohdakseen. Matin perustama Kris-yhdistys toi vankilan porteille turvalliset vastaanottajat.

Osoittamalla arvostusta ja kohtelemalla vapautuvia vankeja kannustavasti Hytösen ideoimat Kris-yhdistykset ovat luoneet tasaista tietä sadoille rangaistuksensa kärsineille. Epäilijöistä välittämättä Hytönen näytti, että paluu yhteiskuntaelämään on vangille mahdollinen.

Hytösen persoonallisuudessa oli monta puolta. Hän pani älynsä ja tahtonsa palvelemaan toisia ripeästi. Matti kolusi Ruotsit ja Tanskat, Ranskat ja Keniat. Kotimaan Kris-matkat panivat ajamaan tuhannet kilometrit. Maailman turuilla hankittu kielitaito ja palvelutahto auttoi myös palvelemaan pyyteettömästi.

Matti puhui ja kirjoitti, hän luotti sanan voimaan. Omaelämäkerta, romaaneja, rikosnovelleja, vankeinhoidon julkaisuja, artikkeleita ja lehtityötä. Toimittajan ja kirjailijan työn lisäksi hän lauloi ja levytti.

Elämänsä loppuvuodet koditon kulkuri vietti Marjo-puolison kanssa. Marjo Sulkaman lapset ja lastenlapset olivat hänelle rakkaita. Sosiaalinen läheisyys ja lämpö löysivät Matissa kotipaikan. Vaikka loppuvuosina sairaus vei voimia, ajatus juoksi ja tunteet elivät.

Kun Matin siunaustilaisuus päättyi kukkien laskuun Loviisan tunnetulla pääsiäiskivellä, nousi mieleen Matin kirjasta hautakirjoituksen lause:

”Tässä lepää tosi mies!”

Veli-Matti Hynninen
Kirjoittaja on rovasti ja Matti Hytösen vihkipappi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet