Muistot    |   Kuolleet

Kimmo Hakasalo

Pianotaiteilija Kimmo Hakasalo kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Vantaalla 4. toukokuuta 2016 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt Multialla 16. tammikuuta 1934.

Pianotaiteilija Kimmo Hakasalo s. 16.01.1934 k. 04.05.2016

Pianotaiteilija Kimmo Hakasalo kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Vantaalla 4. toukokuuta 2016 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt Multialla 16. tammikuuta 1934.

Hakasalo valmistui opettajaksi Jyväskylän Kasvatusopillisesta korkeakoulusta, jonka jälkeen hän työskenteli opettajana Keski-Suomessa. Tämä ura ei kuitenkaan tyydyttänyt, vaan Hakasalon mieli paloi kehittämään pianonsoittoaan. Ensikonserttinsa hän piti Jyväskylässä Dimitry Hintzen johdolla 1958.

Palo taiteelliselle uralle ajoi Hakasalon jatkamaan opintoja Sibelius-Akatemiassa, missä hän suoritti ensin musiikinopettajan tutkinnon 1964. Pianodiplomin hän suoritti 1967 ja piti Helsingin-ensikonserttinsa seuraavana vuonna. Kapellimestari Paavo Berglund oli paikalla, kun hän soitti Ravelin vasemman käden konserton. Tulkinnasta vaikuttuneena Berglund kutsui hänet soittamaan konserton RSO:n solistina.

Sibelius-Akatemiasta tuli Hakasalon ammatillinen tyyssija. Hän toimi aluksi pianonsoiton tuntiopettajana 1971−1977. Sen jälkeen hänet nimitettiin Musiikkikasvatuksen osaston pianomusiikin ja vapaan säestyksen lehtoriksi. Tässä virassa hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Sen ohella Hakasalo opetti Vantaan musiikkiopistossa. Hänen toimintansa ulottui myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, sillä hänen kesiinsä kuuluivat musiikkileirit ja -kurssit monilla paikkakunnilla. Hakasalo teki yhteistyötä monien, erityisesti vantaalaisten kuorojen kanssa.

Nuoret vantaalaiset muusikot perustivat 1960-luvun lopulla maamme ensimmäisen vanhan musiikin yhtyeen Sonores Antiquin. Hakasalo liittyi mukaan cembalistiksi ja soitti muitakin instrumentteja kuten krummhornia, nokkahuiluja ja lyömäsoittimia. Toiseksi yhtyeeksi vakiintui Vantaa-trio.

Hakasalo opittiin tuntemaan aina luotettavana, taitavana muusikkona. Kotimaan ohella hän konsertoi Pohjoismaissa, Virossa, Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa, Singaporessa ja Australiassa.

Hakasalo saavutti urallaan laajojen piirien arvostuksen. Hänen olemuksessaan yhtyivät huumorintajuinen persoona, määrätietoinen tavoitteellisuus sekä räiskyvä taiteilijatemperamentti.

Sibelius-Akatemian illanvietoista kollegojen mieliin jäivät hänen loistavat pianoimprovisaationsa, joilla hän ihastutti kuulijoitaan. Konserttimatkoilla hänen ehtymätön kaskuvarastonsa oli omiaan viihdyttämään kollegoita.

Kimmo Hakasalo toimi musiikin eri osa-alueilla, niin pianosolistina kuin kamarimuusikkona, pidettynä pianopedagogina, laulajien ja kuorojen konserttisäestäjänä. Hän soitti pianon ja cembalon ohella urkuja, ja viihdemusiikkikin kuului hänen alaansa.

Hakasalon muusikkouden ydintä oli kuitenkin rakkaus pianomusiikkiin. Tästä ovat osoituksena mm. hänen vuosina 1974–1989 tekemänsä lukuisat nauhoitukset Yleisradiolle. Niistä merkittävimpiä ovat suomalaista pianomusiikkia sisältävät kantanauhat. Niistä osa on julkaistu 2004 CD-levyllä Yö merenrannalla.

Roy Asplund
Kirjoittaja on Kimmo Hakasalon ystävä ja kollega.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet