Muistot    |   Kuolleet

Paul Grönroos

Kliinisen mikrobiologian ylilääkäri, professori Paul Grönroos kuoli 23. toukokuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kauniaisissa 15. syyskuuta 1925.

Professori, ylilääkäri Paul Grönroos s. 15.09.1925 k. 23.05.2016

Kliinisen mikrobiologian ylilääkäri, professori Paul Grönroos kuoli 23. toukokuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kauniaisissa 15. syyskuuta 1925.

Grönroos on ehkä yhä ainut approbatur-ylioppilas, joka on päässyt lääketieteelliseen tiedekuntaan. Maksimipisteet pääsykokeissa takasivat sen.

Helsingistä ura vei Grönroosin Joensuuhun, Pohjois-Karjalan keskussairaalaan laboratorioylilääkäriksi. Siellä sai alkunsa koko maan kattava jatkuva sairaskertomusjärjestelmä – kaikki tieto yksissä kansissa. Taustalla olivat kokemukset erikoisalojen välisen kommunikaation puutteista.

Grönroosin väitöskirja liittyi immunologiaan ja poiki Rockefeller-stipendin vuodeksi Australian Melbourneen 1958. Laitoksen johtaja Sir Macfarlane Burnet sai 1960 lääketieteen Nobelin. Perhe teki samalla ikimuistoisen maailmanympärimatkan laivalla.

Kliinisen mikrobiologian professuuri Oulun yliopistoon kaatui suomen kielikokeen toistuvaan hylkäämiseen. Grönroosin luonto ei antanut periksi hakea erityislupaa presidentiltä. Häntä pidettiin silti hyvänä luennoitsijana niin kotimaassa kuin ulkomailla. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin 1986.

Grönroosista tuli Tampereen yliopistollisen sairaalan laboratorioylilääkäri 1962. Hän kehitti Suomen ensimmäisen atk-pohjaisen potilastietojärjestelmän 1968.

Sairaalainfektioiden torjunnassa Grönroos oli aktiivinen ulkomaita myöten ja oli perustamassa Suomen sairaalahygieniayhdistystä 1975.

Grönroos oli pitkään Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittely-yhdistyksen puheenjohtaja ja 1987 hänet kutsuttiin European Federation for Medical Informatics -yhdistyksen kunniajäseneksi.

Kirjallisuuden ohella valokuvaus oli lähellä Grönroosin sydäntä. Monia muistorikkaita kuvia on jäänyt jälkipolville. Ylöjärven kesämökki oli vapaa-ajan rentoutumisen tärkein paikka, jonne lähisuku kokoontui vuosittain viettämään juhannusta.

Alzheimerin tauti vei vähitellen Grönroosin voimat. Tampereen Viola-koti tarjosi lämpimän ympäristön viimeisille vuosille. Paul Grönroos tunnisti lähipiirin ihmiset viimeisiin päiviinsä saakka. Saimme jättää arvokkaat jäähyväiset.

Mikael Grönroos
Kirjoittaja on Paul Grönroosin poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet