Muistot    |   Kuolleet

Annukka Talvela

Annukka Talvela 1934–2016

Opettaja, konserttisuunnittelija Annukka Talvela s. 14.02.1934 k. 14.06.2016

Kansakoulunopettaja Anna (Annukka) Talvela kuoli 14. kesäkuuta 2016 Juvalla. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 14. helmikuuta 1934 Iisalmessa.

Talvela suoritti opintonsa Savonlinnan seminaarissa, jonka jälkeen hän työskenteli kansa- ja peruskoulun opettajana vuodet 1957–62 sekä 1989–97. Hän oli myös konserttien järjestäjä ja Opexpo-näyttelyn toimikunnan jäsen Savonlinnan oopperajuhlilla 1973–79.

Savonlinnan seminaarissa Talvela myös tapasi puolisonsa, kamarilaulaja Martti Talvelan. Molemmille löytyi ensimmäinen opettajan virka Anttolasta Yliveden koululta.

Annukka Talvela työskenteli myös miehensä yksityisenä avustajana matkustaen lähes koko ajan mukana huolehtien hänen asioistaan, ja osin myös kirjeenvaihdosta. Samalla hän hoiti kotiaskareet ja piti huolta kolmelapsisesta perheestä.

Talvelat muuttivat Tukholmaan, kun Martti sai vuoden kiinnityksen Tukholman kuninkaalliseen oopperaan. Pian sen jälkeen heillä oli edessä muutto Länsi-Berliiniin, jossa perhe asui kahdeksan vuotta.

Vuonna 1970 he muuttivat Hampuriin ja 1974 Helsinkiin. Helsingissä he viihtyivät vuoteen 1980. Samana vuonna perhe osti asunnon Inkilänhovin Juvalta, josta tuli lopulta päätepiste muuttokuormille.

Annukka Talvela teki tunnetuksi luonnonmukaista viljelyä ja työskenteli lammastalouden kehittämiseksi.

Hän olisi halunnut jatkaa opintojaan luonnontieteiden parissa yliopistossa. Perheen tilanne ajankäytön puitteissa ei mahdollistanut sitä, joten hän opiskeli aiheeseen liittyviä asioita lukien ja tutkien.

Lukuisten muuttojen ohella liikkumista lisäsivät vuotuiset vierailut Salzburgin ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Tämän lisäksi Martti Talvelan useat esiintymiset Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa veivät myös vaimon mukanaan hoitamaan puolisonsa käytännön asioita.

Savonlinnanoopperajuhlat muodosti Annukka Talvelalle vielä yhden uuden roolin, sillä hän piti pääosin huolen konserttien yksityiskohtaisesta suunnittelusta ja laulujen käännöstöistä sekä materiaalien tuottamisesta yleisölle. Opin tuntemaan hänet erittäin ammattitaitoisena, äärimmäisen tunnollisena ja ahkerana työtoverinani.

Annukka ja Martti Talvelan opastuksella saimme puolisoni kanssa tutustua oopperan maailmaan ja ihmisiin. Saimme perusteellisen opin tavasta hoitaa vieraita ja taiteilijoita.

Annukka Talvela kirjoitti muistelmateoksen Aina on polku eessä (Ajatus 1999). Hän myös kokosi aviomiehensä kirjoituksia teokseen Maailma on kovin suuri (Ajatus 2000 ).

Martti Talvela tarvitsi Annukan, herkän ja oikeamielisen voiman, taiteilijan temperamenttisen mielenlaadun tasapainottamiseksi.

Annukka Talvela oli vahva persoonallisuus, jolla oli suurenmoinen huumorintaju. Muistelmateokseensa hän kirjoitti puolisolleni ja minulle saatesanoiksi: ”Elämä on kulkenut näin ohitseni, päällimmäisenä ne paremmat päivät, ja hyvä näin meille kaikille.”

Paavo Suokko
Kirjoittaja on Annukka Talvelan ystävä ja työtoveri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet