Muistot    |   Kuolleet

Paavo Kotkanen

Metsäneuvos Paavo Kotkanen kuoli kotonaan Helsingissä 3. toukokuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 1. tammikuuta 1926 Sortavalassa.

Metsäneuvos Paavo Kotkanen s. 01.01.1926 k. 03.05.2016

Metsäneuvos Paavo Kotkanen kuoli kotonaan Helsingissä 3. toukokuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 1. tammikuuta 1926 Sortavalassa.

Perhe muutti melko pian Kuopioon, josta tuli Paavo Kotkasen pitkäaikainen kasvu- ja asuinympäristö. Eritoten vanhempien hankkima kesäasunto Pirttiranta sen aikaisilla Kallaveden asumattomilla rannoilla kasvatti ja opetti viisilapsisen perheen lapset luontoystäviksi.

He oppivat myös ahertamaan perheen yhteisen elannon eteen puutarhanhoidolla, kalastuksella sekä marjastaen ja sienestäen. Näin myös Paavosta kasvoi suuri luonnon ymmärtäjä ja vaalija.

Kotkanen valmistui metsänhoitajaksi Helsingin Yliopistosta 1951 pääaineenaan metsänhoitotiede. Valmistuttuaan hän kävi pitkän ja opettavaisen tien metsänhoidon eri töissä ja viroissa päätyen Keskusmetsälautakunta Tapion johtajaksi vuonna 1977. Tässä tehtävässä hän oli aina eläkkeelle jäämiseensä eli vuoteen 1989 asti.

Paavo Kotkasen asiantuntemusta käytettiin lukuisissa lautakunnissa, toimikunnissa ja hallintoneuvostoissa muun muassa Metsäliiton Teollisuudessa, Tapiola Yhtiöissä ja OKO-Investointipankissa. Kotkaselle tyypillisesti hän paneutui luottamustehtäviinsä vastuullisesti ja suurella huolella.

Hyvä metsäalan tuntemus ja yleinen lukeneisuus tekivät hänestä arvostetun ja pidetyn jäsenen, joka ei sortunut tyhjän puhumiseen.

Tapion johtajana Kotkanen ajoi voimakkaasti metsänhoitoyhdistysten, lautakuntien ja yksityisen metsänomistajan hyvää yhteistyötä. Vain näin toteutui yksityisessä omistuksessa oleville metsille paras mahdollinen hoito ja tuotto. Näin pystyttiin myös turvaamaan Suomen metsäteollisuudelle raaka-ainehuolto yksityismetsien osalta.

Kotkanen oli aktiivisesti mukana sotaveteraanityössä. Hän kuului Helsingin Sotaveteraanien hallitukseen. Rakkaisiin harrastuksiin kuuluivat lukeminen, politiikan ja maailman tapahtumien tarkka seuraaminen sekä sukututkimus.

Erityisen mieluisa paikka Kotkaselle oli kakkoskoti Härmälänbölessä. Siellä sai hoitaa puutarhaa, vaeltaa metsissä tarkkailen sen lintuja ja luontoa.

Helmi-vaimon kanssa viihdyttiin myös erinomaisesti Härmälänbölen kyläyhteisön seurassa. Hänellä oli kyky liittyä yhteislauluihin omilla kauniisti soivilla harmonioillaan.

Paavo Kotkasen harras toive toteutui, kun hän sai viettää viimeiset hetkensä kodissaan lähiomaistensa ympäröimänä.

Ebbe Sommar
Kirjoittaja on Paavo Kotkasen ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet