Muistot

Kalervo Västilä

Kuljetusyrittäjien KTK-toiminnan ennakkoluuloton kehittäjä Kuljetusyrittäjä, talousneuvos Kalervo Västilä kuoli 8. toukokuuta 2016 Jämsässä. Hän oli syntynyt Jämsänkoskella 23. joulukuussa 1932 maanviljelijäperheen vanhimpana lapsena. Hänen aikomuksenaan oli ryhtyä maanviljelijäksi. Se ei kuitenkaan ollut, yritystoiminnasta kiinnostuneen Västilän oikea ala, niinpä hän ryhtyi vuonna 1955 harjoittamaan maidon keräilykuljetusta maatiloilta yhdellä kuorma-autolla. Hänen autokalustonsa ja kuljetustoimintansa laajenivat nopeasti muihin kuljetuksiin.

Talousneuvos Kalervo Västilä s. 23.12.1932 k. 08.05.2016

Kuljetusyrittäjien KTK-toiminnan ennakkoluuloton kehittäjä Kuljetusyrittäjä, talousneuvos Kalervo Västilä kuoli 8. toukokuuta 2016 Jämsässä. Hän oli syntynyt Jämsänkoskella 23. joulukuussa 1932 maanviljelijäperheen vanhimpana lapsena.

Hänen aikomuksenaan oli ryhtyä maanviljelijäksi. Se ei kuitenkaan ollut, yritystoiminnasta kiinnostuneen Västilän oikea ala, niinpä hän ryhtyi vuonna 1955 harjoittamaan maidon keräilykuljetusta maatiloilta yhdellä kuorma-autolla. Hänen autokalustonsa ja kuljetustoimintansa laajenivat nopeasti muihin kuljetuksiin.

Västilä näki kuljetuselinkeinon kehittämismahdollisuudet oman yritystoimintansa lisäksi kuljetusyrittäjien yhteistoiminnan kehittämisessä. Hän ryhtyi vuonna 1963 perustamaan Jämsään kuljetusyrittäjien yhteenliittymänä toimivaa KTK-yritystä; Jämsän Seudun Kuljetus Oy:tä ja toimi yhtiössä toimitusjohtajana vuoteen 1980.

Silloisen Keski-Suomen läänin alueella toimivan Keski-Suomen Kuljetus Oy:n hallitus nimitti Jämsässä hyviä tuloksia saavuttaneen Kalervo Västilän myös yhtiönsä toimitusjohtajaksi vuonna 1967. Tätä tehtävää Västilä hoiti Jämsän Seudun Kuljetus Oy:n toimitusjohtajuuden ohella vuoteen 1979. Näiden yritysten toiminta perustui kuljettamisen lisäksi voimakkaasti kuljetustoimintaa tukevaan maa- ja kiviaineskauppaan sekä kiviainesten jalostus- ja murskaustoimintaan, joihin Västilä ohjasi johtamiaan KTK-yrityksiä ennakkoluulottomasti ja onnistuneesti.

Västilä siirtyi vuonna 1980 kuljetusyrittäjäksi Helsinkiin. Hänet valittiin 1981 Helsingin KTK-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi. Västilän aikana KTK-yhdistys muutettiin osakeyhtiöksi ja sen toimintaa kehitettiin erityisesti jakeluliikenteen eri sektoreilla. Västilä toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1994 läpi vaikeiden lamavuosien.

Västilä nautti laajaa luottamusta kuljetusyrittäjien järjestötoiminnassa. Hän toimi mm. Kuljetuskeskusten Liitto ry:n hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1981 vuoteen 1996 ja sen jälkeen kunniapuheenjohtajana sekä hallinnossa Suomen Kuorma-autoliitto ry:ssä ja A-Vakuutuksessa.

Västilälle myönnettiin mm. Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali Kultaristein, Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritarimerkki ja Suomen Yrittäjien Kultainen ansiomerkki. Västilälle myönnettiin talousneuvoksen arvo vuonna 1995.

Västilä oli kehityshakuinen ja ennakkoluuloton johtaja. Hän luotti ja tuki alaisiaan ja työtovereitaan vaikeuksien keskellä ja antoi tunnustusta onnistumisista. Hän tuli toimeen tasavertaisena kumppanina kanssaihmistensä kanssa heidän asemastaan riippumatta.

Västilä toimi nuoruusvuosinaan omien hevostensa ohjastajana ja ravikilpailujen tuomarina. Västilä oli myös aktiivinen murtomaahiihdon ja laskettelun harrastaja. Eläkevuosinaan hän suuntasi mielellään asuntoautomatkansa Kyllikki-vaimonsa kanssa laajalle Eurooppaan.

Perhe oli Västilälle tärkeä. Hän rakasti perhettään koko sydämestään ja huolehti perheensä hyvinvoinnista.

Jouko Malmirinta
Kirjoittaja on Kalervo Västilän entinen työtoveri ja hyvä ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?