Muistot    |   Kuolleet

Scotty Moore

Scotty Moore 1931–2016

Kitaristi Scotty Moore s. 27.12.1931 k. 28.06.2016

Parhaiten Elviksen alkuperäisenä kitaristina tunnettu Winfield Scott ”Scotty” Moore IIIkuoli pitkään sairastettuaan 28. kesäkuuta 2016 kotonaan Nashvillessa, Tennesseessä. Hän oli 84-vuotias.

Gadsdenissa, Tennesseessä 27. joulukuuta 1931 syntynyt Moore oli Memphisin Sun-studion omistajan Sam Phillipsin ystävä, ja country-yhtye, jossa hän soitti kitaraa, Doug Pointdexter and the Starlight Wranglers, levytti Sunille. Phillips valitsi hänet Presleyn koesoittoon. Moore ei ollut kovin vaikuttunut, mutta kehui Elviksen ääntä Phillipsille.

5. heinäkuuta 1954 Moore ja basisti Bill Black levyttivät Presleyn kanssa tämän ensimmäisen kaupallisen singlen, nopeatempoisen version Arthur Crudupin blueskappaleesta That’s All Right. Singlestä tuli paikallinen hitti, ja Elvis-ilmiön pohja oli valettu.

Scotty Mooren vaikutteet kitaristina tulivat jazzista, countrysta ja bluesista. Hän yhdisteli Chet Atkinsilta omaksuttua sormipikkausta nopeatempoiseen ja dynaamiseen soittoon, jossa kuului sekä blues että jazz. Hän kuvaili soittavansa Elviksen ”ympäriltä”.

Hänen soittonsa Elviksen Sun- ja RCA-levyillä jätti niin lähtemättömän jäljen paitsi syntymässä olevaan rockabillyyn, myös kaikkeen myöhempään kitaravetoiseen rock’n’rolliin, että häntä voidaan pitää yhtenä rockin alkuperäisistä arkkitehdeista. Hän oli myös rockin ensimmäinen tähtikitaristi, joka ei ollut yhtyeen keulahahmo.

Rolling Stonesin Keith Richards muistelee Life-muistelmateoksessaan, että Moore teki häneen suuremman vaikutuksen kuin Elvis itse. ”Muut halusivat olla Elvis, minä halusin olla Scotty”, hän on todennut.

Mooren vaikutusta korosti Elviksen massiivinen suosio, mutta taloudellisesti Moore ei päässyt siitä hyötymään. Hän soitti Elviksen sessioissa ja livekeikoilla viikkopalkalla. Yhteistyö loppui 1964, kun Moore teki Epicille levyllisen Elviksen tunnetuksi tekemiä kappaleita instrumentaaliversioina.

Moore tuli tutuksi suomalaisillekin muusikoille. Jussi Raittinen levytti Nashville-levynsä hänen kanssaan 1976. Moore piti lähes neljännesvuosisadan tauon soittamisesta, mutta aktivoitui taas 1990-luvun lopussa, jolloin häntä nähtiin Suomessakin. Hän ja Elviksen rumpali D.J. Fontana nauhoittivat Suomessa jakson The Agentsin Laulava sydän -ohjelmaan.

Otto Talvio

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Musiikki