Muistot    |   Kuolleet

Harry Liljemark

Harry Liljemark 1927–2016

Kunnallisneuvos Harry Liljemark s. 24.06.1927 k. 09.06.2016

Kunnallisneuvos, agronomi Harry Liljemark kuoli 9. kesäkuuta 2016 puolivuotisen sairastelun jälkeen 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. kesäkuuta 1927 Pornaisissa.

Lapsuuden Liljemark vietti vaatimattomissa ja niukoissa oloissa Pornaisten Laukkoskella. Hän oli vanhin perheen kolmesta veljeksestä. Perhe asui pienessä torpassa. Isä kuoli Harryn ollessa nuori. Harry oppi jo varsin nuorena maatilan työt, ja hänelle syntyi elinikäinen arvostus maanviljelyä kohtaan.

Ylioppilaaksi päästyään ja asevelvollisuuden suoritettuaan Liljemark aloitti opiskelun Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisessä tiedekunnassa ja valmistui agronomiksi erinomaisin arvosanoin 1954. Samana vuonna hän avioitui Hilppa Anttilan kanssa. Heille syntyi neljä lasta.

Vuonna1956 Liljemarkit siirtyivät viljelemään Hilpan kotitilan puolikasta Pornaisten Hevonselän kylässä. Tässä vaiheessa tapahtui myös Liljemarkin poliittinen herääminen. Hän toimi kunnanvaltuustossa tai -hallituksessa yhtäjaksoisesti 35 vuotta, joista puheenjohtajana 26 vuoden ajan. Hänelle tärkeitä asioita olivat oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja yhteistyö. Maailman- ja talouspolitiikkaa hän seurasi viime vuosiin saakka tarkasti.

Liljemark oli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan liittovaltuuston jäsenenä 1961–1984 sekä lukuisten muiden Uudenmaan sairaanhoitopiirien poliittisena päättäjänä vuoteen 1991 asti. Hänelle on myönnetty useita ansiomerkkejä toiminnasta sairaanhoitopiirien ja sosiaaliturvan hyväksi.

Maatalouspoliittinen edunvalvonta oli Liljemarkille tärkein poliittinen asia. Hän oli Uudenmaan maatalouskeskuksen johtokunnan puheenjohtaja 1973–1992 ja kunniapuheenjohtaja kuolemaansa saakka.

Vuodet 1972–1989 Liljemark työskenteli Porvoon Säästöpankin Pornaisten-konttorin johtajana. Pankkityö ja kunnallispolitiikka vahvistivat toisiaan. Kotitilaa, joka oli ollut vuodesta 1650 Hilppa-vaimon suvun hallussa, hoidettiin aiempien sukupolvien työtä kunnioittaen. Maatilan hoitoon osallistuivat myös lapset.

Tasavallan presidentti myönsi Liljemarkille kunnallisneuvoksen arvonimen 1982. Viimeisimmän kunniamerkkinsä Suomen Leijonan Ritarikunnan Suurmestarin arvomerkin hän sai 1990.

Eläkkeelle jäätyään kotitilan ja erityisesti metsän hoitaminen nousivat tärkeimmiksi. Liljemark toimi siten kuin ajatteli: vierivä kivi ei sammaloidu. Hän oli kiinnostunut lastensa tapahtumista ja oli onnellinen neljästä sukupolvestaan.

Jyrki Liljemark
Kirjoittaja on Harry Liljemarkin poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Uusimaa
  • Kunnallispolitiikka