Muistot    |   Kuolleet

Kauko Pihlava

Kauko Pihlava 1935–2016

Pääjohtaja Kauko Pihlava s. 13.06.1935 k. 29.06.2016

Lakitieteen lisensiaatti Kauko Pihlava kuoli Turussa 29. kesäkuuta 2016 pitkään sairastettuaan 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 13. kesäkuuta 1935 Kokemäellä.

Pihlava valmistui Helsingin yliopistosta lakitieteen kandidaatiksi 1960 ja lakitieteen lisensiaatiksi 1968. Varatuomarin arvon hän sai vuonna 1962.

Opintojen jälkeen Pihlava toimi Rauman Seudun Osuuspankin II johtajana. Vuonna 1963 hän siirtyi vakuutusyhtiö Sammon luotto-osaston lakimieheksi. Sammon palveluksessa Pihlava toimi eri johtotehtävissä eläkkeelle siirtymiseensä saakka, viimeiset vuodet yhtiön pääjohtajana.

Pihlava uudisti Sammon sijoitustoiminnan. Osakeyhtiöksi muuttunut Sampo listautui hänen johdollaan vuonna 1988 pörssiin ja vei läpi kaksi onnistunutta osakeantia. Pihlava jatkoi edeltäjänsä Antti Katajan käynnistämää Sampo-ryhmän kehittämistä niin vahinko-, henki- kuin eläkevakuutuksen alueella.

Rakennejärjestelyt ja Sammon nurkanvaltausyritykset vaativat Pihlavalta julkisuudessa taistelijan roolia. Se ei ollut hieman pidättyvälle ja korrektille herrasmiehelle aina helppoa.

Esimiehenä Pihlava antoi valitsemilleen henkilöille varauksettoman tukensa ja rohkaisi heitä itsenäiseen toimintaan.

Pihlava toimi lukuisissa Sampo-ryhmän ja sen lähipiiriin kuuluvissa yhtiöissä hallituksessa joko jäsenenä tai puheenjohtajana. Side Osuuspankkiryhmään säilyi pitkään läheisenä Turun Seudun Osuuspankin hallituksen jäsenyyden ja puheenjohtajuuden ansiosta.

Elävä kiinnostus klassiseen musiikkiin johdatti Pihlavan Turun konservatorion kannatusyhdistyksen pitkäaikaiseksi puheenjohtajaksi. Pihlava oli vahvasti mukana myös Varsinais-Suomen sotaveteraanien tukitoiminnassa.

Sotilasarvoltaan Pihlava oli kapteeni, ja hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki vuonna 1990.

Oma perhe – vaimo Ritva, kolme tytärtä ja lastenlapset – oli Kauko Pihlavalle erityisen tärkeä. Eläkkeelle siirtymisen myötä vuonna 1993 yhteistä aikaa perheen kanssa löytyi entistä enemmän. Kesät vietettiin pääsääntöisesti mökillä Kustavissa.

Julkisia esiintymisiä paremmin Pihlava viihtyi ystävien kanssa Lapin hangilla ja vaellusreiteillä sekä eläkkeelle siirryttyään Turun Huru-ukkojen sunnuntaikävelyillä. Hangasojan vaatimaton kämppä muodosti vuosikymmeniksi puitteet, josta lukuisat Lapin reissut alkoivat.

Elämän yksinkertaisuus, liikunta ja luonnon tarjoamat elämykset antoivat vastapainoa työlle ja tilaa rauhoittumiseen. Tulilla tai saunan jälkeisissä ruokapöytäkeskusteluissa nousivat Pihlavan huumori ja jutunkertojan taidot hyvin esille.

Pidättyväisen pinnan alla Kauko Pihlava oli voimakkaasti myötäelävä, läheisistään ja ystävistään huolta pitävä mies.

Juhani Kangas
Hannu Kokkonen
Matti Rantanen

Kirjoittajat ovat Kauko Pihlavan entisiä työtovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet