Muistot    |   Kuolleet

Allan Ruotsala

Allan Ruotsala 1925–2016

Toimittaja Allan Ruotsala s. 31.05.1925 k. 10.06.2016

Nuorisoseuraliikkeen Pyrkijä-lehden pitkäaikainen toimittaja Allan Ruotsala kuoli Helsingissä kesäkuun 10. päivänä 2016. Hän oli syntynyt Lohtajalla sanomalehti Keskipohjanmaan myöhemmän päätoimittajan Josua Ruotsalan poikana 31. toukokuuta 1925.

Palattuaan jatkosodasta ja Lapin sodasta 21-vuotiaana korpraalina Allan Ruotsala keräsi varoja Keski-Pohjanmaalle perustettavaa kansanopistoa varten. 1940-luvun lopulla hän kävi Mikkelissä Suomen Nuoriso-opiston sekä opiskeli Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä.

Kotiperintönään Allan Ruotsala sai nuorisoseuraliikkeen aatemaailman ja järjestön käytännön vankan tuntemuksen. Määrätietoisesti hän lisäsi tietämystään liikkeestä ja kasvoi sen aatemaailman merkittäväksi julistajaksi ja kehittäjäksi. Koko elämän mittaisen itseopiskelun kautta hän hankki syvällisen yleissivistyksen, joka ulottui runoudesta tähtitieteeseen.

Vuonna 1951 Allan Ruotsala siirtyi Helsinkiin nuorisoseuraliikkeen äänenkannattajan Pyrkijän toimitussihteeriksi ja uudisti nopeasti Santeri Alkion jo vuonna 1890 perustaman lehden. Pyrkijästä tuli Allan Ruotsalan johdolla sisällykseltään ja hengeltään suuressa määrin toimitussihteerin lehti. Perinteellisen nuorisoseuramaailman ohella hän avasi lehdelle uusia kulttuuripoliittisia yhteyksiä. Hän oli erinomainen puhuja ja todellinen alkiolainen, joka korosti liikkeen radikaalisuutta ja uudistusmielisyyttä sekä vaati nuorisoseuralaisilta itsekasvatusta ja valistushenkeä.

Vuonna 1965 Allan Ruotsala ryhtyi aikakauslehtiluonteisen Pyrkijän jälkeen nuorisoseurajärjestön uuden lehden, sanomalehtityyppisen Nuorten Sanomain toimittajaksi. Hän pyrki ja onnistui saamaan lehden 1960-luvun nuorison keskustelufoorumiksi. Nuorten Sanomat lopetettiin vuoden 1979 päättyessä, ja Allan Ruotsala ryhtyi jälleen toimittamaan Pyrkijää ja siirtyi vuonna 1986 sen päätoimittajaksi. Vuoden 1989 päättyessä hän jäi eläkkeelle toimitettuaan nuorisoseuraliikkeen lehtiä lähes 40 vuotta.

Toisen maailmansodan jälkeen Allanin isä Josua Ruotsala ehdotti ministeri Eljas Erkolle, että Sanoma Oy perustaisi runoilija Juhana Heikki Erkon nimeä kantavan muistorahaston tukemaan nuorten nuorisoseuralaisten kirjallisia ja aatteellisia harrastuksia. Vuosittain ryhdyttiin järjestämään Pyrkijän välityksellä J. H. Erkon runo- ja novellikilpailua, joka jatkuu edelleen.

Allan Ruotsala puolestaan ehdotti 1960-luvun alkuvuosina Aatos Erkolle, että J. H. Erkon muistorahaston runo- ja novellikilpailun rinnalle perustettaisiin palkinto vuoden parhaan suomalaisen esikoiskirjailijan palkitsemiseksi. Näin syntyi palkinto, joka jaettiin J. H. Erkon syntymäpäivänä 16. tammikuuta edellisen vuoden aikana julkaistusta ansiokkaasta suomalaisesta runo- tai proosaesikoisesta. Vuonna 1995 kilpailu muutettiin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnoksi.

Allan Ruotsala toimi molempien kilpailujen käytännöllisenä järjestäjänä ja sihteerinä vuosikymmenten ajan, käytti runsaasti aikaa kilpailutöiden läpikäymiseen ja kehitti huomattavan kirjallisen arviointitaidon.

Jaakko Numminen
Antti Ruotsala

Kirjoittajat ovat nuorisoseuraliikkeen historian kirjoittaja ja Allan Ruotsalan poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kirjallisuuspalkinnot