Muistot    |   Kuolleet

Jyrki Aimonen

Jyrki Aimonen 1934–2016

Suurlähettiläs Jyrki Aimonen s. 19.04.1934 k. 20.07.2016

Suurlähettiläs Jyrki Aimonen kuoli 20. heinäkuuta 2016 Helsingissä 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt 19. huhtikuuta 1934 Tampereella. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Ikaalisissa, jossa lapsuudenperhe asui ja isä lääkintöneuvos Martti B. Aimonen toimi vuosikymmeniä kunnanlääkärinä.

Valmistuttuaan ekonomiksi 1955 ja lainopin kandidaatiksi 1961 Aimonen siirtyi ulkoasiainministeriön palvelukseen. Hänen 34 vuotta kestäneen uransa alkuvaiheita hallitsi Urho Kekkonen ja kolme eri komennusta Neuvostoliittoon. Hän palveli ensimmäisen kerran Moskovan lähetystössä vuosina 1963–1965 ja sen jälkeen 1967–1969 konsulina Leningradin pääkonsulinvirastossa.

Kööpenhaminassa lähetystöneuvoksena ollessaan Aimonen tutustui silloiseen Tanskan suurlähettiläspariin Jaakko ja Anita Hallamaan. Kielitaitoinen, venäjääkin taitanut nuori diplomaatti seurasi Hallaman pariskuntaa Moskovaan ja kohosi siellä ministerineuvokseksi.

Suomen ulkopolitiikan keskiössä Kekkosen kaudella olleen Moskovan lähetystön va. päällikkönä Aimonen oli vuoden 1975 ETY-kokouksen aikana. Hän kuului täten presidentti Kekkosen Venäjä-asiantuntijoiden sisäpiiriin.

Ensimmäisen suurlähetystönsä Aimonen sai johdettavakseen eversti Gaddafin Libyassa Tripolissa sekä samalla Tunisiassa ja Maltalla vuosina 1979–1983. Tätä seurasi lähetystön perustaminen Syyrian Damaskokseen, jossa hän oli ensimmäinen residenttilähettiläs 1984–1988. New Delhin lähetystöä hän johti 1988–1991.

Aimosen viimeinen asemamaa suurlähettiläänä oli Puola vuosina 1991–1995. Neuvostoliitto ja Venäjä palasivat tuolloin Aimosen raportteihin, joissa hän kertoi Neuvostoliiton luhistumisen merkeistä ja seurauksista Varsovan näkökulmasta.

Aimonen murehti erityisesti sitä, että suomalaiset eivät oikein ymmärtäneet suuren Puolan poliittista ja kaupallista merkitystä Itämeren piirissä.

Laajasti sivistynyt Aimonen harrasti kirjallisuutta ja oopperaa. Hän teki loppuun asti viiltävän tarkkoja analyysejä ulkopolitiikasta. Kosmopoliitin uteliaisuus maailman asioihin oli ehtymätön. Vielä 81-vuotiaana hän matkusti yksin kuukaudeksi Vietnamiin, sillä halusi nähdä miten markkinatalous siellä toimii.

Vaiherikkaan elämän kokeneen ja pitkän diplomaattisen uran tehneen miehen tarinavarasto oli loputon. Juttuja riitti niin Kekkosen Kremlin illallisista kuin helikopterilennosta Himalajalla rouva Tellervo Koiviston seurassa. Intian lähetystöön hänen illallisilleen ilmoittautui salaperäinen ”rouva Adams”, joka yllättäen paljastui Nancy Reaganiksi.

Aimonen oli luonteeltaan huumorintajuinen ja optimistinen. Hän käänsi mielellään asioista esiin niiden valoisamman, kepeämmän puolen.

Eläkepäivinään hän nautti Helsingin kesästä sekä mökkeilystä ja Volter Kilpi -päivistä Kustavissa, jonne hän ajoi vanhalla rakkaaksi käyneellä avoautollaan. Syksyn ja kevään tullen häntä vetivät puoleensa Ranskan Antibes ja Nizza.

Matti Niiranen
Jaakko Iloniemi

Kirjoittajat ovat Jyrki Aimosen ystäviä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet