Muistot    |   Kuolleet

Ritva Vepsä

Ritva Vepsä 1941–2016

Näyttelijä Ritva Vepsä s. 12.02.1941 k. 30.07.2016

Näyttelijä Ritva Vepsä kuoli 30. heinäkuuta 2016 kotonaan Helsingissä ärhäkkään keuhkosyöpään. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 12. helmikuuta 1941.

Vepsä oli 1960–70-lukujen suosituimpia ja monipuolisimpia naisnäyttelijöitä suomalaisissa elokuvissa. Hän teki urallaan kymmeniä elokuvarooleja, aina kriitikoiden suosikeista Spede-elokuviin, kuten Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit sekä Tup akka lakko. Ensi kerran hän näytteli elokuvassa vuonna 1958, kyseessä oli Valentin Vaalan ohjaama Nuori mylläri.

Vepsän entinen puoliso, näyttelijä-ohjaaja Yrjö Tähtelä kertoo, kuinka he tapasivat nuorina Helsingissä Kellariteatterissa. ”Jo silloin Ritvaa pidettiin erittäin herkkänä näyttelijänä”, Tähtelä muistaa.

Ritva Vepsä ei koskaan jatkanut opiskelemaan Teatterikouluun. Lahjakasta näyttelijätärtä sinne kyllä kaivattiin.

”Vararehtori kyseli, miksei Ritva Vepsä tule kouluun. Mutta hän teki sopimuksen suoraan teatteriin. Myöhemmin Ritva sanoi, että koulu olisi ollut sittenkin kiva tehdä, olisi oppinut terminologiaa ja olisi voinut tehdä rauhassa teatteria.”

Vepsä oli mukana myös useammissa Maunu Kurkvaaran ja Risto Jarvan elokuvissa. Erityisesti hän sai julkisuutta Jörn Donnerin eroottisten elokuvien sarjasta, elokuvista Naisenkuvia ja Sixtynine 69.

Vuonna 1970 Ritva Vepsä palkittiin parhaan naisnäyttelijän Jussi-palkinnolla. Patsas tuli kahdesta eri elokuvasta: kaksoisroolista Kisse Haavistona ja Saara Turusena Risto Jarvan tulevaisuuselokuvassa Ruusujen aika sekä pankkivirkailija Tuula Virran roolista Donnerin elokuvassa Sixtynine 69.

Pääroolistaan Ruusujen ajassa Vepsä sai myös parhaan naisnäyttelijän palkinnon Triesten tieteiselokuvafestivaaleilla Italiassa.

Uransa aikana Ritva Vepsä näytteli paljon myös radiossa, televisiossa sekä teatterin lavalla, erityisesti Teatteri Jurkassa.

Vepsä jatkoi näyttelemistä aina viime vuosiin asti. Vuonna 2012 hänet nähtiin Pasin äidin roolissa elokuvassa 3 Simoa.

”Hän oli hirveän herkkä näyttelijä. En tiedä, keneen muuhun häntä voisi verrata. Hän oli aivan omanlaisensa näyttelijä”, Yrjö Tähtelä sanoo.

Mari Koppinen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Elokuva
  • Näyttelijät
  • Teatteri