Muistot    |   Kuolleet

Olli Härmänmaa

Olli Härmänmaa 1938–2016

Asianajaja Olli Härmämaa s. 21.04.1938 k. 27.06.2016

Asianajaja, varatuomari Olli Matias Härmänmaakuoli nopeasti edenneen sairauden murtamana 27. kesäkuuta 2016 Helsingissä. Härmänmaa syntyi Konginkankaalla 21. huhtikuuta 1938 kauppiasperheen ainoaksi lapseksi.

Perhe muutti Laihialle hänen ollessaan muutaman kuukauden ikäinen. Isän pitämän Kylänpään osuuskaupan yläkerrassa vietetty lapsuus ja nuoruus tekivät Ollista uskollisen osuuskauppalaisen.

Härmänmaa sai vahvan tuntuman pohjalaisuuteen Laihialla ja viettäessään lapsena kesiä äitinsä suvun hoivissa Karijoella. Oppivuodet Laihian yhteiskoulussa olivat merkitykselliset; ne loivat hänelle pysyviä ystävyyssuhteita. Kunnianosoituksena omalle opinahjolleen Härmänmaa pani alulle Laihian Lukion Alumnit ry:n. Hän osallistui myös Helsingin yliopiston Etelä-Pohjalaisen osakunnan seniorien toimintaan.

Härmänmaa valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin Yliopistosta 1964. Opintonsa hän teki kokonaan työn ohessa ja ehti samalla perustaa perheenkin. Varatuomarin arvo hänelle myönnettiin 1966. Myöhemmin hän oli mukana käynnistämässä oikeustieteellisen tiedekunnan alumniyhdistyksen toimintaa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin yliluutnantti.

Työelämänsä Härmänmaa aloitti koululaisena postinkantajana ja koulun jälkeen satunnaisena apulaisena Vaasan posti- ja lennätinkonttorissa. Hän jatkoi Helsingin posti- ja lennätinhallituksessa ja kohosi apulaistoimistopäälliköksi kansliaosastolla. Sen jälkeen hän toimi ylimääräisenä esittelijänä ja myöhemmin nuorempana hallitussihteerinä valtiovarainministeriössä, josta ura jatkui nuorempana hallitussihteerinä opetusministeriössä.

Varsinaisen elämänuransa Härmänmaa teki Postipankissa 1970-luvulta eläkeikäänsä asti. Nuoresta juristista kouliutui pankin johdon luottomies. Härmänmaa päätti uransa Sampo Pankin hallinto- ja lakiasianjohtajana 2001. Pankkialalta hän siirtyi Bützow-Nordian asianajotoimistoon, missä työskenteli 70-vuotiaaksi asti ensin asianajajana ja myöhemmin toimitusjohtajana. Tämän jälkeen hän perusti vielä oman asianajotoimistonsa.

Härmänmaa toimi yli kahdenkymmenen ajan Pietari-Säätiön hallituksessa eri tehtävissä. Hän oli taitava neuvottelija. Säätiön pitkäjännitteinen työ, jossa Härmänmaalla oli keskeinen rooli, johti Pietarin Suomen instituutin aseman vahvistumiseen ja Suomi-talon perustamiseen Pietarin vanhaan keskustaan.

Härmänmaa oli mukana myös Helsinki-mission, Töölön Lions Clubin ja seurakuntaneuvoston toiminnassa. Hänen monipuolisiin harrastuksiinsa kuuluivat nuoruudesta lähtien pyöräily, hiihto ja kirjallisuus. Myöhemmin hän innostui matkailusta, kielten opiskelusta ja erilaisista taiteista. Ensimmäiset jazz-levynsä Härmänmaa haki 50-luvun Vaasasta. Vähitellen hänestä kehittyi musiikin suurkuluttaja, ja niinpä hänen ulkomaan matkoillaankin päädyttiin milloin oopperaan, milloin jazz-klubiin. Jokakesäiseen ohjelmaan kuuluivat retket muun muassa Salmelan taidekeskukseen.

Kimmo Sarje
Kirjoittaja on Olli Härmämaan ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet