Muistot    |   Kuolleet

Matti Koponen

Matti Koponen 1944–2016

Diplomi-insinööri Matti Koponen s. 07.01.1944 k. 04.07.2016

Diplomi-insinööri Matti Koponen kuoli 4. heinäkuuta 2016 São Paulossa 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 7. tammikuuta 1944.

Koponen oli jo toisen polven menestynyt suomalainen yritysjohtaja Brasiliassa. Hänen isänsä, diplomi-insinööri Olavi Koponen toimi 1960-luvulla Suomen kunniapääkonsulina São Paulon osavaltiossa ja Valmet do Brasilin toimitusjohtajana.

Maanosan ensimmäinen suomalainen kaupallinen sihteeri Matti Koponen lähetettiin vuonna 1972 Rio de Janeiroon. Koponen, lähin työtoverini, oli nuoresta iästään huolimatta poikkeuksellisen pätevä tehtävään. Portugalin kielen taitoisena hän pääsi lyhyessä ajassa sisälle asemamaan olosuhteisiin.

Samaan aikaan Suomen talouselämä alkoi kiinnostua Brasilian markkinoista metsäteollisuuden lisäksi, joten toimeksiantoja riitti.

Vuonna 1974 Jaakko Pöyry palkkasi Koposen suunnittelemaan ja johtamaan suomalaisen Neles-yhtymän tehdasta São Paulon osavaltioon. Siitä tuli merkittävä palloventtiilien valmistaja kasvavalle öljysektorille, ja se valtasi pian johtavan markkinaosuuden Brasiliassa.

Koponen osallistui myöhemminkin asiantuntijana yhteistyöhön Brasilian suomalaisyritysten ja suurlähetystön välillä.

Vaikka Suomella oli ollut residenttilähettiläs Rio de Janeirossa jo ennen sotia, vasta vuonna 1983 Brasiliassa vierailivat ensin ulkoministeri Pär Stenbäck ja kolme vuotta myöhemmin pääministeri Kalevi Sorsa presidentti Jose Sarneyn kutsusta. Nämä historialliset avaukset yhdessä aktivoituneen vierailuvaihdon kanssa merkitsivät siirtymistä uudelle poliittiselle tasolle suomalais-brasilialaisissa suhteissa ja edistivät siten olennaisesti taloudellista yhteistyötä.

Koponen siirtyi 1990-luvulla Samab Cia Industria e Comercio do Papelin hallituksen puheenjohtajaksi ja yhdeksi pääomistajaksi. Yhdessä paperivientimme veteraanin ja ansioituneen Brasilian tuntijan, kauppaneuvos Martti Soisalon kanssa hän nosti tämän Brasilian vanhimman myyntiyhtiön kriisistä uudelleen jaloilleen.

Vaikka Matti Koponen teki mittavan työuransa lähinnä Brasiliassa, hän muisti suomalaiset juurensa ja säilytti reservin upseerin isänmaallisen arvomaailman. Hänellä oli kakkosasunto Helsingissä ja erityinen kiinnekohta luonnollisesti oli Suomessa asuva tytär perheineen.

Me ystävät muistamme hänet paitsi etevänä yritysjohtajana, myös ikuisena teekkarina, joka oli aina valmis auttamaan kavereitaan.

Pekka J. Korvenheimo
Kirjoittaja on suurlähettiläs ja Matti Koposen pitkäaikainen yhteistyökumppani.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Brasilia