Muistot    |   Kuolleet

Arvo Kämppi

Arvo Kämppi 1945–2016

Valtiokuntaneuvos Arvo Kämppi s. 26.06.1945 k. 25.07.2016

Valiokuntaneuvos Arvo J. Kämppi kuoli Vantaalla 25. heinäkuuta 2016. Hän oli syntynyt Hirvensalmella 26. kesäkuuta 1945 ja tuli ylioppilaaksi Mikkelin yhteiskoulusta. Hän suoritti oikeustieteen opintonsa ripeästi ja aloitti pitkän uransa verotuksen piirissä jo 22-vuotiaana, jolloin hänet nimitettiin verojohtajaksi Perniöön. Sieltä hän siirtyi samaan tehtävään Huittisiin. Nuori verojohtaja, joka toimi virkansa puolesta myös vero-, tutkija- ja perintöverolautakuntien puheenjohtajana, sai nopeasti monipuolisen käsityksen verotuksesta Suomessa.

Hän siirtyi 26-vuotiaana verohallitukseen vuonna 1972 ja sieltä valtiovarainministeriön vero-osastolle. Tällöin hänen hankkimansa syvällinen osaaminen verotuksen soveltamisessa tuli käyttöön myös lainsäädännön valmistelussa.

Varsinaisen elämäntyönsä Arvo J. Kämppi teki eduskunnassa. Hän toimi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sihteerinä ja valiokuntaneuvoksena vuodesta 1978 lähtien yhteensä 25 vuotta.

Suomalainen verojärjestelmä kävi läpi poikkeuksellisen laajan uudistusprosessin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Tuloverotusta, pääomaverotusta ja arvonlisäverotusta uudistettiin merkittävästi laajentamalla veropohjaa ja alentamalla verokantoja. Valtiovarainvaliokunta hyötyi Kämpin laajasta asiantuntemuksesta. Häneen luotettiin myös silloin, kun eri puolueisiin kuuluvat kansanedustajat hakivat kompromisseja vaikeissa kysymyksissä.

Hän piti huolen myös siitä, että yhteydet eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ja valtiovarainministeriön välillä toimivat. Tämä varmisti lainsäädäntötyön korkean laadun mietintöjen perusteluja myöten. Valtiovarainkuntaneuvoksena hänellä on myös kädet täynnä työtä, kun 1990-luvun laman aikana julkista taloutta jouduttiin sopeuttamaan.

Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995, aiheutti se monia vaativia lainsäädäntömuutoksia. Ne ulottuivat myös verotuksen piiriin. Kämpillä siinä prosessissa keskeinen rooli.

Arvo J. Kämppi oli sosiaalinen ja miellyttävä työtoveri. Hänen kanssaan työskenteleminen oli vaivatonta, mikä myös auttoi ratkaisujen löytämisessä.

Erkki Liikanen
Kimmo Sasi
Jukka Tammi

Kirjoittajat ovat olleet Arvo J. Kämpin työtovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Verotus