Muistot    |   Kuolleet

Eino Kolli

Teollisuusneuvos Eino Kolli kuoli 17. heinäkuuta 2016 Lahdessa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Käkisalmella 14. marraskuuta 1925. Kolli syntyi viisilapsisen sisarusparven nuorimmaiseksi. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti karjalaisella pientilalla ja osallistui jo varhain maatalon töihin. Koulunkäynnin ohella hän harrasti urheilua.

Teollisuusneuvos Eino Kolli s. 14.11.1925 k. 17.07.2016

Teollisuusneuvos Eino Kolli kuoli 17. heinäkuuta 2016 Lahdessa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Käkisalmella 14. marraskuuta 1925.

Kolli syntyi viisilapsisen sisarusparven nuorimmaiseksi. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti karjalaisella pientilalla ja osallistui jo varhain maatalon töihin. Koulunkäynnin ohella hän harrasti urheilua.

Muiden käkisalmelaisten tavoin perhe joutui lähtemään evakkoon. Lopulliseksi sijoituspaikaksi tuli Heinolan maalaiskunnan Vierumäki, josta perhe osti Syrjälän tilan.

Armeijasta kotiuttamisen jälkeen Eino Kollin tie vei Lammin Evolle opiskelemaan metsäteknikoksi.

Vastavalmistunut metsäteknikko paneutui toden teolla yritystoimintaan. Hän perusti Valkopuu-nimisen yhtiön ja yhteistyössä Rihun sahan kanssa teki puukauppaa mm. Englantiin, Irlantiin ja Puolaan.

Sotakorvausten toimittamisessa hänellä oli merkittävä rooli puisten laivojen raaka-ainetoimittajana, ja hän sai nopeasti pystyvän ja luotettavan toimittajan maineen.

Vuonna 1953, reilut kaksi vuotta metsäteknikoksi valmistumisensa jälkeen, Eino Kolli osti Heinolan maalaiskunnan Vierumäeltä ensimmäisen oman sahan. Tuosta kaupasta sai alkunsa Vierumäen Teollisuus Oy, yksi maamme puunjalostuksen peruskivistä.

Vahvana johtajana ja ahkerana innovaattorina tunnetulla Eino Kollilla oli kyky nähdä markkinoiden kehityssuunnat ja johtaa yritystään voimakkaaseen kasvuun.

Yhtiö osasi toimia ketterästi suurten sahajättien välissä. Voimakas panostus tuotekehitykseen kantoi hedelmää.

Teollisuusneuvos Kollin pitkäjänteinen työ vientimarkkinoilla takasi yhtiön menestyksen myös pahimpien lamakausien aikana. Investoinnit ajoitettiin markkinoiden laskukausiin.

Vientimaita oli parhaimmillaan jopa 23, ja vientituotteista tärkeimpiin kuuluivat määrämittainen sahatavara sekä kyllästetyt pylväät.

Vierumäen Teollisuus työllisti yli 600 henkilöä, ja koko Kollin yrittäjäuran aikana yhtiössä ei jouduttu turvautumaan henkilökunnan lomautuksiin, joka oli hänelle pyhä asia. Yhtiö palkittiin vuonna 1975 Heinolan maalaiskunnan vuoden yrityksenä ja Eino Kolli Mikkelin läänin yrittäjäpalkinnolla vuonna 1980. Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon hän sai 1981 ja teollisuusneuvoksen arvon 1983.

Kollin perhe luopui yrityksen omistuksesta vuonna 1990 Einon tultua eläkeikään. Yhtiön toiminta jatkuu edelleen Versowood-nimellä.

Sahatoiminnan lisäksi Eino Kollilta on riittänyt aikaa ja energiaa myös lukuisiin luottamustehtäviin.

Vuonna 1992 perustettiin Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea tieteellistä ja soveltavaa tutkimusta pääasiassa metsätalouteen, maatalouteen, rakentamiseen ja erityisesti haja-asutusalueiden kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Kolli oli aktiivisesti säätiön hallituksessa aivan viimeisiin vuosiinsa saakka. Säätiön toiminta jatkuu edelleen.

Eino Kollin, Vierumäen patruunan, mukana siirtyy historiaan yksi luku suomalaista metsäteollisuushistoriaa, yhteiskuntamme jälleenrakennusta ja modernin ajan yritystoiminnan pioneerityötä.

Esko Kolli
Kirjoittaja on Eino Kollin veljenpoika ja Marjatta ja Eino Kollin säätiön asiamies.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet