Muistot    |   Kuolleet

Pekka Ojala

Varatuomari Pekka Ojala kuoli 27. kesäkuuta 2016 kesämökillään Mäntyharjulla. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Salmissa 30. marraskuuta 1935. Ojala syntyi kaksitoistalapsiseen pienviljelijäperheeseen. Kotitila sijaitsi Karjalassa vain noin 50 metrin päässä vanhasta Neuvostoliiton rajasta. Vaikka oli vaikeaa, Ojala ja hänen sisarensa selvisivät – lähinnä äidin uhrautuvan toiminnan ansiosta – evakkoreissuista. Näitä tarinoita evakkoajasta Ojala kaikesta huolimatta värikkäästi kertoen usein muisteli.

Varatuomari Pekka Ojala s. 30.11.1935 k. 27.06.2016

Varatuomari Pekka Ojalakuoli 27. kesäkuuta 2016 kesämökillään Mäntyharjulla. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Salmissa 30. marraskuuta 1935.

Ojala syntyi kaksitoistalapsiseen pienviljelijäperheeseen. Kotitila sijaitsi Karjalassa vain noin 50 metrin päässä vanhasta Neuvostoliiton rajasta. Vaikka oli vaikeaa, Ojala ja hänen sisarensa selvisivät – lähinnä äidin uhrautuvan toiminnan ansiosta – evakkoreissuista. Näitä tarinoita evakkoajasta Ojala kaikesta huolimatta värikkäästi kertoen usein muisteli.

Sotien jälkeen perhe sai asuttavakseen pienen niin sanotun kylmän tilan. Isän vaatimuksesta jokaisen perheen lapsen tuli osallistua kaikenlaisiin talon töihin. Varsinkin metsurin työt tulivat tutuiksi Ojalalle pienestä pitäen.

Ojalan mieliohjelma radiossa oli urheilulähetysten lisäksi Metsäradio. Ojala kertoi erään kerran juuri Metsäradiosta sattumalta kuulleensa, että aikuisiälläkin oli mahdollisuus Helsingissä iltakoulussa työn ohessa suorittaa keski- ja ylioppilastutkinto.

Niinpä hän muutti Vesannolta Helsinkiin ja aloitti opinnot iltakoulussa 1953. Ylioppilaaksi hän pääsi 1959. Oikeustieteen kandidaatin tutkinnon Ojala suoritti 1964, ja varatuomarin arvo hänelle myönnettiin 1968. Kaikki mainitut opinnot hän suoritti työnsä ohessa.

Lahjakkaalle ja määrätietoiselle nuorelle juristille oli kysyntää opintojen jälkeen. Ojala valitsi elämänurakseen valtionhallinnon ja sen kehittämisen. Hän toimi vuosien 1970–1993 välisenä aikana Sosiaali- ja terveysministeriön ja Valtiovarainministeriön päällikkötason viroissa. Hänet opittiin tuntemaan määrätietoisena ja työteliäänä virkamiehenä.

Ojalalla ei ollut minkään puolueen jäsenkirjaa. Siitä huolimatta, tai ehkä sen takia, hänellä oli joissakin asioissa ”kanttia” olla eri mieltä ministereidenkin kanssa. Periaatteistaan tinkimätön Ojala oli toisaalta myös sovitteleva. Tästä osoituksena on, että hän toimi 1980-luvun lopulla työmarkkinariitojen piirisovittelijana ja valtakunnansovittelijan varamiehenä.

Ojala toimi myös virastovaltuutettuna. Virka oli sama, jota presidentti Kekkonenkin oli aikoinaan hoitanut. Tämän vuoksi Ojala leikillisesti usein totesi, että ”on tullut hoidettua samaa virkaa, jota Kekkonenkin oli hoitanut”.

Ojala oli erityisesti suuri Lapin ystävä. Sinne hän suuntasi joka talvi matkansa erilaisiin hiihtotapahtumiin, joissa paitsi hiihdettiin pohjustettiin myös erilaisia virkaratkaisuja. Jokainen tunsi ”Pekan” ja Pekka muut.

Hiihdon ohessa hänen harrastuksenaan oli marjastus ja kalastus. Sairaudestaan huolimatta hän kävi vuosikausia joka torstai Sydäntautiliiton järjestämässä kuntoutuksessa, jossa hänellä oli myös laaja ystäväpiiri.

Perhe oli Ojalalle kuitenkin tärkein. Perheenjäsenet muistavat hänet erityisesti huolehtivana ja karjalaista huumoria viljelevänä perheen päänä. Myös sisaruksiin hänen yhteytensä olivat hyvin läheiset ja lämpimät.

Pertti Virolainen
Kirjoittaja on Pekka Ojalan ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?