Muistot    |   Kuolleet

Runar Törnqvist

Tekniikan tohtori Runar Törnqvist kuoli Helsingissä 19. kesäkuuta 2016 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt Södertäljessä Ruotsissa 18. joulukuuta 1952. Törnqvist muutti perheensä mukana Ruotsista Suomeen kolmevuotiaana 1956. Hänen tiedonhaluinen luonteensa ilmeni varhain, ja vuonna 1972 hän kirjoitti kuusi laudaturia Brändö Gymnasiumista. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa 1983 ja suoritti myös kauppatieteiden maisterin tutkinnon Hankenissa.

Tekniikan tohtori Runar Törnqvist s. 18.12.1952 k. 19.06.2016

Tekniikan tohtori Runar Törnqvist kuoli Helsingissä 19. kesäkuuta 2016 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt Södertäljessä Ruotsissa 18. joulukuuta 1952.

Törnqvist muutti perheensä mukana Ruotsista Suomeen kolmevuotiaana 1956. Hänen tiedonhaluinen luonteensa ilmeni varhain, ja vuonna 1972 hän kirjoitti kuusi laudaturia Brändö Gymnasiumista.

Hän väitteli tekniikan tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa 1983 ja suoritti myös kauppatieteiden maisterin tutkinnon Hankenissa.

Törnqvistillä oli tärkeä rooli uuden näyttöteknologian kehittämisessä elektroluminenssin alueella 1980–1990-luvuilla ja hän johti tiimiä, joka kehitti Planar Systems -yhtiössä maailman ensimmäisen monivärinäytön (RG EL-näyttö). Tuotetta valmistetaan ja käytetään vieläkin ääriolosuhteissa. Koska sinisen värin valmistaminen oli kallista, LCD-näytöt valtasivat pian markkinat. Kollegat kutsuivat Törnqvistiä ”mieheksi, joka etsii sinistä valoa”– sopiva nimitys miehelle, joka rakasti merta ja horisonttia.

Itse hän oli ylpein siitä, että oli 1990-luvulla ympäristöyhdistys Pro Strömsbyn vetäjänä vahvasti vaikuttamassa siihen, ettei Helsingin uutta suursatamaa rakennettu Kantvikiin. Hän oli myös aktiivinen Svenska tekniska vetenskapsakademin koulujaostossa ja teki aloitteen yläasteen Sjukampen-kilpailun järjestämisessä 2006. Tästä onkin tullut menestys nuorten mielenkiinnon herättämisessä tekniikkaan ja luonnontieteisiin.

2000-luvulla Törnqvist palasi yliopistomaailmaan. Hän johti HelsinkiNano-projektia vuosina 2004–2005 ja siirtyi sen jälkeen johtamaan Aalto-yliopiston Uusien materiaalien keskusta (UMK). Siellä hän teki muun muassa aloitteen Materiaalitekniikan keksintö -palkinnon perustamisesta 2009. Keksinnöllä tuli olla käytännön sovellusmahdollisuuksia vaikka se pohjautuikin perustutkimukseen. Törnqvist halusi luoda uutta, ei kulkea vanhoja uria.

Heinäkuussa 2014 Törnqvist sai yllättäen haimasyöpädiagnoosin. Lääkäri antoi hänelle muutaman kuukauden elinaikaa.

Tähän kuolemantuomioon Törnqvist suhtautui hänelle ominaiseen tapaan: hän ei lamaantunut vaan perehtyi eri hoitomuotoihin, hoiti sekä fysiikkaansa että mieltään, piti viimeiseen asti yllä uskoa ja elämäniloa ja kamppaili näin itselleen jopa kaksi vuotta lisää elämää.

Törnqvistillä oli kyky tunnistaa ihmisten potentiaali ja vahva oikeudentunto. Rehellisyys ja aitous yhdistettynä terävään älyyn aiheuttivat myös kaunaa: totuuden ääneen sanominen ei aina ole suosittua.

Ominaisuudet johtivat kuitenkin moniin voittoihin. Runar oli kolmen lapsen ylpeä isä, ja uuden elämänkumppaninsa kanssa hän ehti elää 13 onnellista vuotta. Muistoihin jää monta iloista hetkeä, jolloin pöydän ääressä nautittiin itseviljellyistä perunoista ja itsesavustetusta kalasta, henkevistä keskusteluista, laulusta ja musiikista.

Carita Holmström
Marina Meinander

Kirjoittajat ovat Runar Törnqvistin vaimo ja ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet