Muistot    |   Kuolleet

Gene Wilder

Gene Wilder 1933–2016

Näyttelijä Gene Wilder s. 11.06.1933 k. 29.08.2016

Yhdysvaltalainen näyttelijä Gene Wilder (oik. Jerome Silberman) kuoli Alzheimerin taudin aiheuttamiin komplikaatioihin 29. elokuuta Stamfordissa Yhdysvalloissa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt 11. kesäkuuta 1933 Milwaukeessa.

Wilderin isä oli Yhdysvaltoihin Venäjältä muuttanut siirtolainen. Wilderin viihdyttäjän ura sai yhden alkusysäyksistä äidin vakavasta sairastumisesta. Äidin sairastuessa Gene oli vasta pikkupoika. Hän päätti piristää potilasta omilla hupiesityksillään.

Näyttelijäksi Gene Wilder opiskeli 1950-luvulla, ja ura käynnistyi teatterissa. Samoihin aikoihin hän työskenteli myös lyhyen aikaa mielisairaalassa. Myös tämän kokemuksen nähtiin vaikuttaneen näyttelijän ilmaisuun.

Wilder tunnettiin varsinkin Mel Brooksin komedioiden ja Jali ja suklaatehdas -elokuvan velmuilevana tähtenä. Wilder näytteli Villi Vonkaa.

Wilder oli urallaan ehdolla kahden Oscarin saajaksi ja hän voitti televisioalan arvostetun Emmy-palkinnon vuonna 2003. Wilder palkittiin tuolloin erinomaisesta vierailevan näyttelijän roolista Mr. Steinina komediasarjassa Will & Grace.

Gene Wilder oli elokuvanäyttelijä, jonka esiintyjäluonne ja ulkonäkö eivät istuneet perinteisen Hollywoodin miessankarin malliin. Hänestä tuli enemmänkin profiilinäyttelijä tietynlaisiin sivuosiin.

Yksi hänen tunnetuimmista sivurooleistaan osui Wilderin elokuvauran alkuun, kun hän esitti rosvojen mukaansa sieppaamaa järkyttynyttä hautausurakoitsijaa Arthur Pennin elokuvassa Bonnie ja Clyde, joka merkitsi alkusoittoa amerikkalaisen elokuvan uudistumiselle 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla.

Pörröpäisen ja pienikokoisen Wilderin rooliksi jäi usein näytellä antisankaria, herkkää, ystävällistä ja androgyynin oloista miestä.

Wilder ohjasi myös itse elokuvia, mutta koomisen näyttelijän suurimmat elokuvatyöt osuivat muiden ohjauksiin.

Vuonna 1981 Wilder tiivisti näyttelijäntyönsä ytimen seuraavasti: ”Komediat ovat minua, mutta haluan esittää sekä vakavaa että hauskaa. Kun nämä asiat saadaan kiteytettyä samaan, hyvä tulee.”

Veli-Pekka Lehtonen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Näyttelijät