Muistot    |   Kuolleet

Jussi Törnwall

Jussi Törnwall 1935–2016

Jussi Törnwall s. 04.07.1935 k. 26.07.2016

Suomen kansallisoopperan pianistina, dramaturgina ja oopperoiden suomentajana elämäntyönsä tehnyt Jussi Törnwall menehtyi 26. heinäkuuta 2016 kotonaan 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 4. heinäkuuta 1935 Vaasassa.

Jussi Törnwall opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin yliopistossa. Valmistuttuaan hän työskenteli musiikinopettajana Turussa ja pianonsoiton lehtorina Oulun konservatoriossa. Oulun-vuosina hän myös toimi oopperayhdistyksen pianistina sekä suomensi ja ohjasi oopperoita.

Suomen kansallisoopperan harjoituspianistiksi Törnwall kiinnitettiin 1979, ja kun oopperassa tarvittiin päätoimista käsiohjelmien toimittajaa, monipuolisesti opiskellut ja kielitaitoinen Törnwall aloitti uuden uran.

Samalla hän jatkoi oopperakäännösten tekemistä ja kehittyi taitajaksi, joka yhdisti eloisan riimittelyn vaivattomaan laulettavuuteen.

Kansallisooppera esitti yhteensä 20 eri oopperaa Törnwallin suomennoksina, viimeksi Sevillan parturin 2011. Lisäksi hän teki oopperakäännöksiä alueoopperoille eri puolilla Suomea.

Monet muistavat Törnwallin hänen Yleisradiolle tekemistään lukuisista oopperaesitelmistä. Musiikin lisäksi Törnwallia lähellä olivat vanhat raitiovaunut ja höyryveturit. Jäätyään eläkkeelle hän omistautui pianonsoitolle sekä puutarhanhoidolle toisessa kodissaan Kuortaneella.

Työtovereita Suomen kansallisoopperassa ilahdutti Törnwallin harvinainen innostumisen kyky sekä ehtymätön huumorintaju. Hän säilytti loppuun asti lämpimän leikkimielisyytensä ja oli aina mukana täysin sydämin, kun tekeillä oli jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Monet olivat ne tilaisuudet, jotka Törnwall järjesti ”Dramaturgin kamarissa” lähimmille työtovereilleen.

Tilaisuuteen hän improvisoi aina sopivan tunnelman loistavilla pianistin taidoillaan, oli sitten kyseessä jouluaika, työtoverin lähtö eläkkeelle tai keväinen juhlapäivä.

Jussi Törnwall hallitsi eurooppalaisen musiikki- ja kulttuurimaailman syvimmän olemuksen, mutta ei koskaan rehennellyt tiedoillaan. Hän oli hienotunteinen, sivistynyt, äärimmäisen tietorikas ja luonteeltaan ujouteen asti vaatimaton.

Juhani Koivisto
Leena Nivanka
Kirjoittajat ovat Jussi Törnwallin työtovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet