Muistot    |   Kuolleet

Ritva-Liisa Karvetti

Ritva-Liisa Karvetti 1929–2016

Ritva-Liisa Karvetti s. 07.04.1929 k. 02.08.2016

Ravitsemustutkimuksen ja -terapian pioneereihin Suomessa kuulunut Ritva-Liisa Karvetti kuoli äkillisesti 87-vuotiaana Turussa 2. elokuuta 2016.

Hän oli syntynyt Helsingissä 7. huhtikuuta 1929.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1946 Arkadian yhteislyseosta ja valmistui maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi (MMK) pääaineenaan ravintokemia (1952). Jo opiskeluaikana hän aloitti kansainvälistymisen suorittamalla USA:ssa 1950–51 Bachelor (BA) -tutkinnon.

Vuonna 1953 Ritva-Liisa avioitui Mauri Karvetin kanssa ja kotiutui Naantaliin. Perheeseen syntyi kolme lasta.

Karvetti toimi aluksi määräaikaisissa tutkimus- ja opetustehtävissä. Vakinaisen työura aukeni Kelan kuntoutustutkimuskeskuksessa (KKT).

Tarmokkaana henkilönä hän otti yhteyttä vasta perustetun (1972) laitoksen johtajaan saaden hänet vakuuttuneeksi siitä, että ravitsemus on tärkeä osa kuntoutusta.

Karvetti palkattiin aluksi puolipäivätoimiseksi ravitsemusterapeutiksi. Hänen sinnikkään työn tuloksena toimintaa laajenettiin, palkattiin lisää henkilökuntaa ja perustettiin ravitsemustutkimusyksikkö.

Yksikkö toimi Karvetin johdolla aktiivisesti ja monipuolisesti sekä tutkimuksen että neuvonnan saralla KKT:n koko 20-vuotisen toimintakauden ajan. Karvetti oli idearikas työtoveri ja kannustava esimies.

Karvetti oli kiinnostunut tutkimustyöstä ja otti tavoitteekseen tohtorin tutkinnon.

Tähän hänelle tarjosi hyvän mahdollisuuden WHO:n koordinoima kansainvälinen sydäninfarktipotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen liittyvä tutkimus (AMI-projekti), jonka Suomen osuus toteutettiin KKT:ssa.

Päämäärätietoisen työn ansiosta valmistui väitöskirja vuonna 1979 ensimmäisenä AMI-projektin aineistosta tehdyistä väitöskirjoista.

Sen aihe ”Ravitsemusneuvonnan vaikutus sydäninfarktipotilaiden ruoankäyttöön ja ravinnonsaantiin” palveli oivallisesti yksikön toiminnan kehittämistä.

Väitöskirjan jälkeen tutkimustyö jatkui mm. ravitsemustutkimusmenetelmien kehittämisen parissa. Karvetti nimitettiin ravitsemustieteen dosentiksi Turun yliopistoon (1985–96).

Karvetti oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän osallistui 1960-luvulta lähtien Suomen Akateemisten Naisten Liiton toimintaan, mikä johti ajan myötä kansainvälisten tehtävien huipulle.

Hänet valittiin Akateemisten Naisten maailmanjärjestön varapresidentiksi (1980–86) ja presidentiksi (1986–89).

Aktiivinen toiminta jatkui eläkevuosina UNIFEM-järjestössä mm. sen Turun osaston puheenjohtajana 1991–96. Ritva-Liisan harrastuksiin kuuluivat kielet, klassinen musiikki, teatteri ja kirjallisuus.

Paula Hakala
Lars-Runar Knuts
Sirkka Aunola

Kirjoittajat ovat Ritva-Liisa Karvetin työtovereita ja ystäviä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet