Muistot    |   Kuolleet

Jouko Paavola

Sellotaiteilija, pedagogi ja yliopettaja Jouko Paavola kuoli 3. heinäkuuta 2016 Turussa 73-vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 28. elokuuta 1942. Jouko Paavola teki elämäntyönsä Päijät-Hämeen konservatoriossa Lahdessa. Hän ehti yli neljäkymmenvuotisella opettajanurallaan kouluttaa kymmeniä sellonsoiton ammattilaisia solisteiksi, orkesteri- ja kamarimuusikoiksi sekä opettajiksi, mukaan lukien omat tyttärensä.

Sellotaiteilija, pedagogi, yliopettaja Jouko Paavola s. 28.08.1942 k. 03.07.2016

Sellotaiteilija, pedagogi ja yliopettaja Jouko Paavolakuoli 3. heinäkuuta 2016 Turussa 73-vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 28. elokuuta 1942.

Jouko Paavola teki elämäntyönsä Päijät-Hämeen konservatoriossa Lahdessa. Hän ehti yli neljäkymmenvuotisella opettajanurallaan kouluttaa kymmeniä sellonsoiton ammattilaisia solisteiksi, orkesteri- ja kamarimuusikoiksi sekä opettajiksi, mukaan lukien omat tyttärensä.

Tämän lisäksi lukuisia Paavolan oppilaita on taiteen monilla muilla eri areenoilla.

Paavola oli kannustava ja positiivinen opettaja. Hän ei tehnyt itsestään suurta numeroa, vaan antoi oppilaidensa tulla esille aidosti itsenään. Hän toimi perinteisellä mestari–kisälli-menetelmällä.

Paavola muistutti aina, että hänkin oli saanut oppia edellisiltä sukupolvilta, nyt hän oli siirtämässä viestikapulaa eteenpäin.

Jouko Paavola on vahva oksa suomalaisten sellistien sukupuussa. Hänen opettajinaan oli muun muassa Seppo Laamanen, Yrjö Selin, Erkki Rautio ja Enrico Mainardi. Hän soitti Oulun kaupunginorkesterissa jo viisitoistavuotiaana, ja myöhemmin hänestä tuli myös samaisen orkesterin soolosellisti.

Ennen uraansa Päijät-Hämeen konservatoriossa Jouko ehti toimia solistin tehtävissä ja soittaa useissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa, sekä mitä moninaisimmissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Myös opettajanuransa aikana hän piti yllä soittotaitoaan ja esiintyi aktiivisesti.

Ennen Lahteen muuttoaan hän ehti toimia opettajana Oulun, Kemin, Kokkolan ja Vaasan musiikkiopistoissa sekä toimia Vaasan läänintaiteilijana.

Pedagogiseen metodiinsa ja tuottamaansa oppimateriaaliin hän sai suuresti vaikutteita viulunsoitonopettaja Tatjana Pogozevalta.

Suomalainen musiikkioppilaitosjärjestelmä on tunnetusti laadukas ja tuottaa hyvää tulosta. Pienen kansakunnan keskeltä on noussut hämmästyttävä määrä musiikin ammattilaisia.

Musiikkioppilaitosjärjestelmästä puhutaan kuitenkin usein kasvottomana organisaationa, mutta tämä järjestelmä rakentuu kuitenkin yksilöiden varaan, niiden, jotka uhraavat usein lähes koko elämänsä taiteenalansa ja oppilaidensa eteen.

Jouko Paavola antoi kasvot suomalaiselle musiikkioppilaitosjärjestelmälle. Hän oli omalta osaltaan rakentamassa tätä järjestelmää, ja voimme olla kiitollisia hänelle. Hän on hyvä esimerkki siitä, että jokaisen panos on tärkeä.

Jan Cibulka
Kirjoittaja on Jouko Paavolan entinen oppilas.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?