Muistot    |   Kuolleet

Martti Parkkari

Kulttuuripersoona, säveltäjä ja opettaja Martti Parkkari menehtyi pitkäaikaiseen harvinaiseen virussairauteen Turussa 12. elokuuta 2016. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. marraskuuta 1938. Parkkari opiskeli Helsingissä musiikkitiedettä Erik Tawaststjernan ja sävellystä Joonas Kokkosen johdolla. Elämäntyönsä hän teki Turun konservatoriossa, jossa hän opetti musiikinhistoriaa, teoriaa ja sävellystä.

Säveltäjä, opettaja Martti Parkkari s. 26.11.1938 k. 12.08.2016

Kulttuuripersoona, säveltäjä ja opettaja Martti Parkkari menehtyi pitkäaikaiseen harvinaiseen virussairauteen Turussa 12. elokuuta 2016. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. marraskuuta 1938.

Parkkari opiskeli Helsingissä musiikkitiedettä Erik Tawaststjernan ja sävellystä Joonas Kokkosen johdolla. Elämäntyönsä hän teki Turun konservatoriossa, jossa hän opetti musiikinhistoriaa, teoriaa ja sävellystä.

Parkkari oli monelle musiikinopiskelijalle suuri vaikuttaja, jonka opetusmetodit eivät jättäneet kylmäksi.

Tunneilla keskusteltiin välillä intensiivisesti Parkkarin huutojen säestämänä ja hän saattoi olla villeine hiuksineen opiskelijalle jopa hiukan pelottava, mutta hänestä huokui valtava empatia.

Hän yllytti kuuntelemaan omilla korvilla ja sydämellä, tulkitsemaan teoksia ja niiden merkityksiä syvällisesti ja kuuntelemaan toinen toistaan kunnioittavasti.

Parkkarin tunneilla ei opittu pelkästään säveltäjänimiä ja vuosilukuja vaan teoksia tulkittiin monipuolisesti poliittisista, historiallisista tai emotionaalisista lähtökohdista.

Varttuneimmille opiskelijoille hän tarjosi haasteita ja inspiraatiota sekä esikuvan valveutuneena, mielipiteitään pelkäämättömästi esittävänä kulttuuripersoonana.

Parkkari oli myös kapinallinen eikä suhtautunut perinteisellä tavalla opetushetkiin; joskus hän kehotti oppilaitaan lunttaamaan levynkannesta kappaleen nimen käydessään tentin aikana tupakalla tai hän saattoi vaientaa huonosti kuuntelevaa teiniä pienellä suihkulla taulusienestä.

Parkkarin sävellystuotanto sisältää mm. kaksi lastenoopperaa; Tulitikkutyttö (1984) ja Merkillinen lapsi (1990), kamarimusiikkia, näyttämömusiikkia ja elokuvamusiikkia.

Hänen musiikkiaan leimaa yksinkertainen kerronnallisuus ja suora emotionaalisuus, jota on pidetty vastareaktiona 1960–1970-luvun taidemusiikin modernismille.

Martti Parkkari ehti tehdä paljon maamme musiikkikulttuurin hyväksi. Vasemmistoliiton jäsenenä hän toimi pitkään Turun musiikkijuhlasäätiön hallituksessa. Parkkari oli Wagner-seuran perustajajäsen ja toimi myös seuran puheenjohtajana.

Opettajan työstä eläköitymisen jälkeen hän piti suosittuja luentoja mm. työväenopistossa. Hän asui pitkään Piispankadulla Turussa ja toimi ansiokkaasti Piispankatuyhdistyksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Hän oli myös yhdistyksen perustajajäsen.

Parkkari puolusti rakennuksia ja vaali turkulaista kulttuuriperintöä välillä hyvin äänekkäästi ja julkisesti.

Hänen kotinsa pihapiirissä naapurit tutustuivat vahvaan ja valoisaan ihmiseen, joka positiivisen anarkistisella luonteellaan kosketti jokaista vastaantulijaa.

Turku-seura valitsi hänet vuoden kulttuuriturkulaiseksi vuonna 2008 huomioiden hänen aktiivisen ja näkyvän työn turkulaisen kulttuurielämän puolesta.

Monella turkulaisella konserttikävijällä Parkkarin ääni raikuu muistoissa. Parkkari ilmaisi tyytyväisyytensä soittajiin ja teoksiin raikuvilla bravo-huudoilla, jotka usein laukaistiin ilmoille viimeisen sävelen sammumisen hetkellä.

Emilie Gardberg
Kirjoittaja on Martti Parkkarin oppilas ja ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet