Muistot    |   Kuolleet

Hannu Konttinen

Hannu Konttinen 1944–2016

Mainospiirtäjä, kirjailija Hannu Konttinen s. 10.06.1944 k. 23.08.2016

Kirjoittamisen, kuvittamisen ja mainonnan monilahjakkuus Hannu Kalervo Konttinenkuoli kotonaan Helsingissä 23. elokuuta 2016. Hän oli kuollessaan 72 vuoden ikäinen.

Hannu Konttinen syntyi Viipurissa 10. kesäkuuta 1944 keskelle jatkosodan kiivaimpia taisteluita. Karjalan kannaksen suurhyökkäys oli juuri alkanut ja Viipurin taivas oli mustanaan Neuvostoliiton pommikoneita. Hänet pakattiin neljän päivän vanhana pärekoriin ja evakkomatka alkoi.

Vauhdikkaan alkutaipaleen jälkeen viipurilaispojan tie päätyi Helsinkiin. Koulunsa hän kävi Maunulan yhteiskoulussa.

Työelämä alkoi 1964 Hyvon-Kudosneuleella Hangossa. Siellä Konttinen aloitti uransa mainostoimittajana. Hän palasi Helsinkiin ja pääsi yhteysmieheksi Markkinointi Viherjuurelle. Kirjoittajanlahjat ja luovuus veivät voiton, titteli muuttui copywriteriksi, mainostoimisto vaihtui Lintakseen ja sitten takaisin copyna Viherjuurelle.

Varis Poteri Veistola oli 1970-luvulla maan huipputoimisto, jonne oli kerääntynyt Suomen luovimmat ja palkituimmat tekijät. Siellä Konttinen pääsi näyttämään taitonsa ja nousi maan johtavien copywritereitten joukkoon.

Konttisella oli väsymätön luomisen ja tekemisen halu. Hän nautti suunnittelemisesta ja kirjoittamisesta. Mitä haasteellisempi työ, sitä innokkaampi Konttinen oli ja sitä pitempiä päiviä kirjoituskone naputti. Idikset olivat arvossaan.

Anderson & Lembke toi Suomeen business-to-business-mainonnan. Yritykseltä toiselle tapahtuva markkinointi oli alkutekijöissään, joten se kasvoi vauhdikkaasti. Konttinen liittyi nimekkäiden tekijöiden joukkoon ja tunsi olevansa kotonaan tehdessään mainontaa, joka perustui selkeään argumentointiin ja analyyttisiin teksteihin.

Parin vuoden jälkeen Konttisen tiimi irtaantui ja perusti 1980n kilpailevan toimiston Asanti Konttinen Torkler Oy:n. Liikeideana edelleen b-to-b, vahvuutena työn laatu ja tavoitteena näyttää kaapin paikka Anderson & Lembkelle.

“Ensimmäiset viisi vuotta oli sellainen hei me lennetään -fiilis. Meillä oli tosi hyvä henki. Tehtiin helvetisti töitä, oli helvetin hauskaa”, kertoo Konttinen yrittäjän uransa alkutaipaleesta.

Filantrooppi, humaani ihminen, joka rakasti muita ihmisiä – ja jota kaikki rakastivat. Sen vaistosi toimiston työtiloissa, neuvotteluhuoneessa, yhteisissä juhlissa. Kaikki olivat Konttisen kavereita, arvostivat häntä sekä ammattilaisena että ihmisenä.

Rakkaus ihmisiin henki myös hänen teksteissään. Hän pystyi muuttamaan monimutkaisetkin asiat helpoiksi, tavallista ihmistä puhuttelevaksi tarinaksi.

Toimisto kasvoi, väki lisääntyi, laatu laski. Motivaatio laimeni varsinkin, kun kansainvälinen BBDO osti osuuden. Sitten tuli lama.

”Aloin yhä useammin kysellä, onko tämä minun maailmaani. Olin tullut roolihahmoksi. Naama piti vääntää iloiseksi, kun työpaikan oven avasi. Oma persoona kutistui”, Hannu tilitti jälkeenpäin.

Oli aika jättää jäähyväiset hektisille mainostoimistoille. Mainospalkintoja oli kertynyt yli sata. Konttinen on Kultajyväkilpailujen, Vuoden Huippujen ja Kampanjakilpailujen ahkerimpia pokkaajia palkintolavoilla. Platinahuipulla hänet palkittiin 1987 ja valittiin Mainonnan monitahoksi 2003.

Konttinen lähti sapattivapaalle eikä palannut toimistoonsa, vaan myi loput osakkeensa markalla ja osti kalliilla vapautensa. Hän perusti oman työhuoneen 1993.

Konttisen Toimisto mainosti itseään yhden miehen sirkuksena. joka tekee kuvituksia, mainostekstejä, kolumneja, sarjakuvia, pilapiirroksia, tietokirjoja ja mainoskampanjoita sekä vetää myös luovan ryhmätyön ja kirjoittamisen workshoppeja.

Mainosmies Ketara kumppaneineen alkoi seikkailla jo 1977 alkaen sarjakuvahahmona Mainosuutisissa ja jatkoi Markkinointi & Mainonta -lehden sivuilla aina vuoteen 2009. Konttisen piirrostyyli oli täysin omanlaisensa ja jäljittelemätön. Hahmot olivat ironisen ilkikurisia mainos- ja markkinointialan sankareita. Sarjakuvapiirtäjän työt jatkuivat aina kevääseen 2016 saakka hänelle rakkaan Lauttasaaren paikallislehden sivuilla.

Tietokirjailijana Konttinen oli monipuolinen. Hän avasi Abloyn satavuotisen historian, antoi Tulikivelle sielun, Gyprocille muodon ja esitteli metsäkoneiden maailmanhistorian. Yhdessä kulutusekonomian professori Visa Heinosen kanssa hän kirjoitti Nyt uutta Suomessa! Suomalaisen mainonnan historia -kirjan. Hän oli mukana myös suunnittelemassa ja toteuttamassa suomalaista mainontaa esittelevää televisiosarjaa sekä käsikirjoittamassa vielä esittämätöntä Suomi 100 vuotta -elokuvaa.

Viimeisin kirja kertoo graafikko Herbie Kastemaasta ja hänen mielikuvituksellisesta visuaalisesta maailmastaan. Se on rakkaudentunnustus luovuudelle, kirjoittajana luovuuden rakastaja.

Konttisen visio vapaudesta toteutui ehkäpä parhaiten moottoripyörän satulassa ympäri maailmaa suuntautuneilla matkoilla. Hän sanoi olevansa levoton sielu, eräänlainen nomadi, jonka on vaikea pysyä paikallaan.

Moottoripyörämatkat veivät Helsingistä Gibraltarille, Yhdysvaltoihin, Australiaan, Venäjälle, Brasiliaan, Kreikan saarille ja Sisiliaan. Marokko ja Saharan autiomaa olivat mielikohde, jonka hiekoilla on pärisi kymmenellä matkalla. Muutamalla matkalla vaimo Tuula oli pakkarilla, mutta useimmiten mukana oli 3-10 kaverin prätkäjengi seurailemassa Paris–Dakar -rallin uria.

Näillä matkoilla kaikille jäi mieleen Hannun avoimuus, vilpittömyys, avarakatseisuus ja ihmisrakkaus. Varsinkin yöt Afrikan aavikoilla mustan taivaan alla, tähtien loistaessa kirkkaina olivat ikimuistoisia. Tuntui kuin Linnunrata olisi käsin kosketeltava.

Kotimaan kentillä Konttinen nähtiin useimmiten tennismaila kädessä. Kilpailukalenterin tärkein tapahtuma oli MTL:n jokakesäinen tennisturnaus, jossa hän monena vuotena pääsi pokaaleille. Yli 30-vuotinen taisto Bränd Slämeissä palkittiin 2015 Fighting Spirit -kiertopalkinnolla ja hopealla senioreitten sarjassa.

Jääkiekko oli toinen lempiharrastus, joka alkoi Huruissa ja vei miehen, jopa Puolaan saakka kunnes Wanhat-Kissat kaappasi innokkaan herrasmiespakin riveihinsä. Höntsävuotensa hän pelasi HC Ice Creamissa, joka juhlisti Konttisen 70-vuotispäivää nimittämällä hänet kunniajäsenekseen.

Kiihkeiden mainostoimistovuosien päätyttyä Hannulla oli kalenterissaan aikaa myös rakkaimmilleen. Jo sapattivuotenaan hän vei vaimonsa ja lapsensa vuoron perään heidän haluamiinsa paikkoihin maailmalla hyvittääkseen jatkuvat ylityöt. Lapsenlapsilla oli tärkeä paikka hänen sydämessään ja elämässään.

Vuonna 2015 Hannu Konttinen sai Tasavallan Presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristin.

Alpertti Skyttä
Kirjoittaja on Hannu Konttisen työtoveri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?