Muistot    |   Kuolleet

Deborah Jin

Deborah Jin 1968–2016

Professori Deborah Jin s. 15.11.1968 k. 15.09.2016

Coloradon yliopiston fysiikan professori Deborah Jinmenehtyi syöpään torstaina 15. syyskuuta 2016 Boulderissa Coloradossa 47-vuotiaana. Hän oli syntynyt Stanfordissa Kaliforniassa 15. marraskuuta 1968. Deborah Jinin molemmat vanhemmat olivat fyysikoita.

Deborah Jin oli kylmien kvanttikaasujen, Bosen-Einsteinin (BEC) ja Fermi-tiivistymien tutkija, joka tällä vuosikymmenellä työskenteli aktiivisesti myös kvanttikemian alaan kuuluvien kylmien polaaristen molekyylien parissa.

Hän oli Yhdysvaltain kansallisen mitta- ja teknologiainstituutin NIST:in tutkija, joka suoritti mittavan työuran Boulderissa sijaitsevassa JILA-laboratoriossa. Deborah Jiniä pidettiin potentiaalisena fysiikan Nobel-palkintoehdokkaana.

Nobel-palkinnon säännöt kieltävät kuoleman jälkeisen palkinnon saannin, ellei palkittavan poismeno tapahdu myöntämisilmoituksen jälkeen.

Jin löysi ensimmäisenä aineen ”kuudennen olomuodon”, fermioni-tiivistymän, onnistuttuaan jäähdyttämään 500 000 kalium-40 -atomia vain 50 miljardisosa-asteen päähän absoluuttisesta nollapisteestä. Fermionitiivistymien avulla voidaan mallintaa monia kiinteän olomuodon piiriin kuuluvia ilmiöitä kuten suprajohtavuutta ja -juoksevuutta.

Ennen ultrakylmien kaasujen tutkimusta Deborah Jin tutki väitöskirjaansa (1995) varten suprajohteita Chicagon yliopistossa. Väitöskirjatyönsä jälkeen Jin siirtyi JILA:an BEC-kaasutiivistymän vuonna 1995 löytäneiden Eric Cornellin ja Carl Wiemanin tutkimustiimiin. Cornell ja Wieman saivat vuonna 2001 yhdessä Wolfgang Ketterlen kanssa löydöistään fysiikan Nobel-palkinnon.

Polaaristen molekyylien tutkimuksissa Deborah Jin selvitti yhdessä Jun Yen kanssa kemiallisten reaktioiden kvanttikemiaa ja termodynamiikkaa. He ovat mukana tunnetussa Thomson Reutersin Maailman referoiduimpien tutkijoiden tuoreessa listassa.

Deborah Jin valittiin toiseksi nuorimpana naisena Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäseneksi vuonna 2005. Samana vuonna hän sai myös I. I. Rabi -palkinnon. Kolme vuotta myöhemmin Jinille myönnettiin Benjamin Franklin -mitali.

Jin oli naistutkijana tärkeä esikuva ja vaikuttaja. Hänelle myönnettiinkin vuonna 2013 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n naistutkijoille suunnattu L’Oreal-palkinto.

Vuonna 2014 Deborah Jin sai Isaac Newton -mitalin. Hän julkaisi 1992–2016 liki sata vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta.

Deborah Jin oli naimisissa JILA:ssa työskentelevän fyysikko John Bohnin kanssa. Heidän tyttärensä Jaclyn Bohn oli usein mukana vanhempiensa konferenssimatkoilla.

Jarmo Wallenius
Kirjoittaja on fysikaalisiin tieteisiin erikoistunut vapaa tiedetoimittaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet