Muistot    |   Kuolleet

Leonidas Donskis

Leonidas Donskis 1962–2016

Professori Leonidas Donskis s. 13.08.1962 k. 21.09.2016

Vytautas Suuren yliopiston professori ja Kaunasin Suomen kunniakonsuli Leonidas Donskis kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Vilnan lentokentällä 21. syyskuuta 2016.

Hän oli matkalla Pietariin esittelemään uutta kirjaansa. Donskis oli 54-vuotias, syntynyt 13. elokuuta 1962 Klaipedassa Liettuassa.

Donskis oli paitsi kotimaassaan Liettuassa myös kansainvälisellä tasolla arvostettu yhteiskuntafilosofi, aatehistorioitsija ja kulttuurikriitikko.

Donskis piti huipentumana urallaan yhdessä merkittävimpiin yhteiskuntafilosofeihin lukeutuvan Zygmunt Baumanin kanssa julkaisemaansa teosta.

Leonidas Donskistoimi myös yhden kauden liberaalina europarlamentaarikkona (2009–2014) ja keskittyi ihmisoikeuskysymyksiin. Hän oli niitä harvoja itäisen Euroopan edustajia, jotka puhuvat myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Leonidas Donskisin perhehistoria ehkä selittää, miksi hän oli niin vahvasti sitoutunut moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden ajatuksiin. Hänen juutalainen isänsä oli lapsena selviytynyt holokaustista katolisen liettualaisen perheen kasvattina.

Donskis itse oli katolilainen, mutta oli aktiivinen Liettuan juutalaisyhteisöä koskevissa kysymyksissä ja toimi kauden yhteisön varapuheenjohtajana. Hän pyrki edistämään liettualaisten tietoisuutta juutalaisten kansanmurhasta ja myös monien liettualaisten osavastuusta siinä.

Musiikki ja filosofia olivat molemmat erottamaton osa Donskisin elämää. Hän valmistui aikanaan ensiksi klassisen musiikin puolelta, ennen kuin filosofia vei menneessään.

Donskis väitteli moraali- ja sosiaalifilosofian alalta tohtoriksi Helsingin yliopistossa. Hänen Suomi-yhteytensä säilyivät ja viime vuotensa hän toimi Suomen kunniakonsulina Kaunasissa.

Leonidas Donskisia jäi kaipaamaan muun muassa puoliso Jolanta Donskiene.

Aulis Kallio
Kirjoittaja on Liettuan historiaa tutkiva vapaa kirjoittaja ja Leonidas Donskisin yhteistyökumppani.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?