Muistot    |   Kuolleet

Hannu Linnoinen

Hannu Linnoinen syntyi Helsingissä 19. elokuuta 1957 ja kuoli 10. syyskuuta 2016, 59 vuoden ikäisenä. Hän valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1979 ja oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1983.

Johtaja Hannu Linnoinen s. 19.08.1957 k. 10.09.2016

Hannu Linnoinen syntyi Helsingissä 19. elokuuta 1957 ja kuoli 10. syyskuuta 2016, 59 vuoden ikäisenä. Hän valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1979 ja oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1983.

Älyllisesti utelias Hannu kaivoi jatkuvasti tietoa ja yhdisteli sitä hämmästyttävällä tavalla. Hannun käsissä henkilökohtainen tietokone taipui tehokkaaksi makrojen ja laskentamallien työkaluksi jo aikana, jolloin se oli johtajille lähinnä sihteerien tekstinkäsittelyn apuväline.

Oli luontaista, että Linnoisen ura aukesi finanssimaailmassa. Hän toimi 16 vuoden ajan Kansallis-Osake-Pankin ja sittemmin Merita Pankin palveluksessa muun muassa kansainvälisten luottojen osastolla, yksikönjohtajana velkaemissioissa, rahoitusjohtajana suurasiakasyksikössä sekä Lontoon konttorin johtajana.

Linnoinen nimitettiin Conventum Oyj:n toimitusjohtajaksi 1999 ja toimi tehtävässä kunnes Pohjola Yhtymä Oyj osti Conventumin 2001. Hänen kaltaiselleen vanhojen rakenteiden haastajalle löytyi nopeasti tilaa Pohjolan johtoryhmästä ja 2003 hänet nimitettiin varatoimitusjohtajaksi. Pohjolan rakenteiden nykyaikaistamisessa ja vahinkovakuutustoiminnan kääntämisessä kannattavaksi Linnoisen merkitys oli keskeinen.

Vuodet 2006–2015 Linnoinen toimi SRV Oyj:n varatoimitusjohtajana sekä noin vuoden ajan vt. toimitusjohtajana. Hän oli pitkälti vastuussa SRV:n pörssilistautumisprojektista, uudisti johtamismalleja ja neuvotteli suurten kiinteistökehityshankkeiden rahoitus- ja omistusjärjestelyjä. Linnoinen toimi myös monien yhtiöiden, kuten Outotecin ja Garantian hallituksissa.

Suuri kapasiteetti yhdistettynä ahkeruuteen teki hänen työpanoksestaan poikkeuksellisen.

Hannu oli vaativa itselleen, esimiehilleen ja työtovereilleen. Hän oli loistava yhdessä tekemisen edistäjä: ympärille rakentui helposti samalla tavalla ajattelevien, työlleen omistautuvien työtovereiden verkosto, joka sai paljon aikaan. Ei riittänyt, että asioita potkittiin eteenpäin nilkalla; ”potkun pitää lähteä pakarasta”, sanoi Hannu.

Hannu ei hakeutunut parrasvaloihin, vaan ahkeroi taustalla. Iltamyöhään jatkuneissa pohdinnoissaan hän uppoutui kulloiseenkin aiheeseen syvälle ja tuloksena oli analyyttisia johtopäätöksiä. Joskus aamun vauhdikkaassa esittelyssä kuulija saattoi pudota kärryiltä, mutta kysyvä ja tarkkaavainen sai palkinnoksi havainnollisen ahaa-elämyksen. Hannu nautti hetkistä, jolloin hän sai vakuutettua epäileväiset faktoilla.

Hannulla oli vahva oikeudentaju ja hän uskalsi toimia sen mukaan, vaikka johtopäätökset eivät aina voineet olla kaikkien mieleen. Hannu oli peloton ja rehti. Hänessä oli myös paljon yritysjohtajalle epätyypillistä herkkyyttä.

Valtava yleissivistys kumpusi päivittäisestä kiinnostuksesta maailmaa kohtaan. Hannun kanssa saattoi löytää itsensä pohdiskelemasta yhteiskunnallisia ilmiöitä, historian käänteitä tai yksilön eettisiä valintoja.

Hannun huumori oli usein kuivan toteavaa, joskus sarkastistakin – mutta aina tavattoman älykästä. Hänellä oli aikaa kuunnella ja hän tarjosi mielellään apuaan niin työhön kuin siviilielämään kuuluvissa asioissa.

Hannu eli myös perheelleen. Vain pari viikkoa ennen kuolemaansa hän juhli perheen kesken 34. hääpäiväänsä. Koko raskaan taistelunsa ajan syöpää vastaan hän oli erittäin tietoinen tilanteestaan ja aivan viimeisiin hetkiin saakka hänen järkensä leikkasi kirkkaana.

Lahjakas Hannu olisi voinut palvella suomalaista yhteiskuntaa vielä monin eri tavoin – mitä hän itsekin olisi toivonut. Mutta sananmukaisesti hän nukkui pois vain 59-vuotiaana.

Ari Bergman
Eero Heliövaara
Jukka Hienonen

Kirjoittajat ovat Hannu Linnoisen entisiä työtovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Pankit
  • Yritykset