Muistot    |   Kuolleet

Matti Iivanainen

Lastenneurologian professori Matti Vilho Iivanainen menehtyi Benalmadenassa, Espanjassa 9. syyskuuta 2016 81-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen. Hän oli syntynyt 25. heinäkuuta 1935 Leppävirralla. Lapsuutensa hän vietti Leppävirralla ja Suolahdessa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1955. Hän pääsi Turkuun opiskelemaan lääketiedettä ja väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1974 (HY).

Professori Matti Iivanainen s. 25.07.1935 k. 09.09.2016

Lastenneurologian professori Matti Vilho Iivanainenmenehtyi Benalmadenassa, Espanjassa 9. syyskuuta 2016 81-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen. Hän oli syntynyt 25. heinäkuuta 1935 Leppävirralla.

Lapsuutensa hän vietti Leppävirralla ja Suolahdessa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1955. Hän pääsi Turkuun opiskelemaan lääketiedettä ja väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1974 (HY).

Samalta kurssilta löytyi myös rakas puoliso Maija-Liisa. Maija-Liisa sairasti epilepsiaa ja menehtyi kohtaukseen 1966 Hesperian sairaalassa päivystäessään. Epilepsiatutkimuksesta kasvoi Matti Iivanaiselle sydämen asia.

Ollessaan Vaajasalon parantoloiden ylilääkärinä Kuopiossa 1973–75 Iivanainen otti käyttöön uudet ja tehokkaat lääkehoidot, minkä seurauksena epilepsiapotilaat toipuivat niin hyvin, että heidät voitiin kotiuttaa, ja parantola muutettiin kuntoutussairaalaksi aivoverenkiertohäiriöpotilaille. Rinnekodin kehitysvammapotilaat olivat myös lähellä Iivanaisen sydäntä. Siellä hän teki sekä tutkimus- että lääkärintyötä ja oli Rinnekotisäätiön tutkimuslaitoksen johtokunnan jäsen 1971–90.

Matti Iivanainen toimi vierailevana tutkijana 1977–80 National Institute of Healthissa Marylandissa. Mukana seurasi koko perhe, viisi lasta ja silloinen aviopuoliso Pirkko. Suuren ja merkittävän tunnustuksen Matti sai tutkimustyöstään kun Epilepsy International valitsi hänet 1983 Epilepsian maailman suurlähettilääksi.

Iivanainen toimi HYKS:in neurologian klinikan apulaisprofessorina 1983–90.

Kun lastenneurologian professuuri perustettiin Helsingin yliopistoon Arvo ja Lea Ylpön säätiön avustuksella, valittiin Iivanainen ensimmäiseksi tuolinhaltijaksi 1990. Lastenlinnan sairaalan ylilääkärinä hän toimi 1992–2000. Tutkimuskohteet lisääntyivät adhd:llä ja lukihäiriöillä ja siihen liittyen tuli jäsenyys ylioppilastutkintolautakunnassa.

Merkittäviä luottamustoimia olivat mm. HYKS-liittovaltuuston jäsenyys HY:n edustajana 1993–94 ja HYKS:n hallituksen jäsenyys 1994–99, Suomen neurologisen yhdistyksen varapuheenjohtajuus 1983–84 ja puheenjohtajuus 1985–86.

Professorin virasta eläkkeelle jäätyään 2000 Iivanainen jatkoi tutkimustyötä, väitöskirjojen ohjausta sekä työntekoa Nurmijärven lääkäriaseman ylilääkärinä. Yksityispraktiikan hän lopetti 75-vuotiaana, mutta jatkoi väitöskirjojen ohjaamista. Kuolinhetkelläkin hänellä oli vielä kaksi ohjausta kesken.

Matti avioitui vielä kolmannen kerran 1988, ja puolisonsa Mirjan kanssa hän sai viettää vielä lähes 30 onnellista vuotta. Yhteisiä harrastuksia olivat puutarhanhoito, Lapin luonto ja Espanjan aurinko.

Matilla ja Mirjalla on yhteensä seitsemän lasta tahoillaan ja seitsemäntoista lastenlasta.

Me lapset muistamme isän lämpimänä ja uskottuna kuuntelijana ja kannustajana. Jos meitä askarrutti jokin asia, niin isä tarttui asiaan sanomalla: ”Sitä pitää tutkia!”

Antti Iivanainen
Laura Kiuru
Markku Kaste

Kirjoittajat ovat Matti Iivanaisen poika ja tytär sekä kollega.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?